Un sondaj al expeditorilor de marfă realizat de ELVIS, publicat în cadrul unui raport privind situația de pe piața transporturilor, arată că transportatorii sunt mai optimiști în ceea ce privește a doua jumătate a anului, anunţă serviciul de presă al Asociației Europene a Transportatorilor Internaționali de Marfă (ELVIS) AG, citat de Logist.Today.
Cu toate acestea, în ciuda primelor semnale pozitive din partea economiei, situația pentru expeditorii de marfă rămâne tensionată. Oferta de capacitate de marfă pe piață a scăzut în ultimele săptămâni și luni, ceea ce limitează în prezent capacitatea. Însă, după multe luni de rapoarte negative, este clar că tendința descendentă a încetat și indicatorii cheie din sectorul transporturilor cresc.
Redresarea de primăvară s-a reflectat și în datele producției industriale. În special, sectorul chimic a înregistrat o creștere comparativ cu aceeași lună a anului trecut (+9,1%) și luna precedentă (+2%). Media pentru sectoarele chimic, inginerie mecanică și auto și producție de piese este, de asemenea, ușor pozitivă (+0,5%). Sentimentul în rândul companiilor este și el mai optimist: Ifo Business Climate (+1,7%), Ifo Business Situation (+0,9%) și Ifo Business Expectations (+2,5%) au crescut în aprilie 2024 față de luna precedentă. „Acest lucru indică faptul că am atins apogeul. Deși cifrele sunt încă semnificativ în urmă față de anul trecut, direcția de dezvoltare este corectă”, spune CEO-ul ELVIS AG, Nicolas Grabowski.
Raportul de piață al asociației expeditorilor de marfă remarcă tendințe pozitive şi în sectorul transportului rutier de marfă. Ifo Business Climate (+15,2%) și Ifo Business Situation (+5,3%) s-au îmbunătățit față de martie 2024, ceea ce se reflectă și în așteptările de vânzări. De exemplu, prognoza economică a Ifo pentru transportul rutier de marfă confirmă o îmbunătățire de 23,5% față de martie 2024. Totuși, raportul de piață arată că această creștere este încă în urmă față de anii precedenți.
Potrivit CEO-ului ELVIS AG, inflația din Germania scade lent, dar constant, iar acum s-a stabilizat la 2-3%. În același timp, nivelurile salariale în sectorul transporturilor și logisticii au crescut.
ELVIS notează că încă nu este clar ce efect va avea, de la 1 iulie, asupra companiilor cu flote de vehicule sub 3,5 t, taxa de mediu pe kilometraj. Operatorii de flote sunt sfătuiți să ia măsuri imediat, precum și să calculeze impactul, să îl discute cu clienții și să stabilească noi prețuri.