Apetitul magazinelor online de a-și externaliza logistica și lanțul de aprovizionare nu pare să fie în scădere. Dimpotrivă, după cum reiese dintr-un sondaj realizat de British Transport Intelligence, la care au participat 71 de manageri ai furnizorilor de logistică 3PL, magazinele web continuă să se concentreze pe externalizarea funcțiilor logistice.
Întrebați despre situația actuală a pieței de logistică, majoritatea respondenților implicați în logistica e-commerce au fost încrezători că jucătorii din retailul online vor externaliza mai multe funcții logistice în următorii cinci ani. Această tendință va fi probabil mai răspândită în rândul comercianților cu amănuntul multi/omnichannnel și mai puțin proeminentă în rândul comercianților cu amănuntul exclusiv din online, punctează Transport Intelligence.
Răspunsurile acestui sondaj, potrivit SCM News, reflectă concluziile unui alt sondaj realizat de Transport Intelligence în 2018, care a constatat, de asemenea, că o majoritate clară a respondenților credeau că retailerii din e-commerce vor externaliza mai multe funcții în următorii cinci ani. De asemenea, la acel moment, interesul pentru externalizarea funcțiilor logistice era cel mai puternic în rândul comercianților cu amănuntul multi/omnichannel. După asta însă, piața a trecut în 2021 și 2022 prin schimbări majore în urma pandemiei de coronavirus și a provocărilor severe din lanțurile de aprovizionare. Această situaţie a contribuit însă la întărirea interesului magazinelor web pentru externalizarea logisticii. „Externalizarea funcțiilor logistice este acum văzută ca o modalitate de a diferenția operațiunile și de a construi reziliența. Având în vedere complexitatea lanțurilor de aprovizionare, comercianții cu amănuntul multi/omnichannel continuă să cheltuiască mai multe resurse pentru optimizarea logisticii lor”, scrie Nia Hudson, de la Transport Intelligence.