Creșterea comerțului electronic înseamnă mai multe autoutilitare pe drumuri care creează provocări majore în trafic, unui studiu Council for Safe Traffic and Insurance & Pension, privind comportamentul șoferilor de furgonete. Acesta a relevat că mulți sunt obosiți, stresați, conduc prea repede și sunt neatenți la volan. Practic, până la 40% dintre respondenți au declarat că sunt foarte des, des sau ocazional obosiți când se află la volan, iar fiecare al treilea șofer este stresat.

Șoferii participanţi la studiu, care conduc o dubă la serviciu, sunt implicaţi în livrarea poştei, a coletelor sau a altor mărfuri, dar sunt și meșteri, tehnicieni și lucrători în mutare, precizează publicaţia daneză Transportmagasinet. „Oboseala şi stresul la volan sporesc pentru şofer riscul de a-i ignora pe ceilalți sau de a-şi asuma decizii cu rezultate greșite. Iar cei care conduc vehicule mai mari, pot provoca pagube enorme într-un accident. Prin urmare, industria ar trebui să pună un accent special pe siguranța rutieră pentru șoferi, inclusiv oferindu-le un cadru bun pentru conducerea în siguranță”, spune Mogens Kjærgaard Møller, CEO al Council for Safe Traffic.

Industria asigurărilor dorește, de asemenea, să facă ceva pentru a reduce numărul de accidente cu autoutilitare. „Industria noastră constată că există multe accidentei în industria de curierat. Nu știm dacă se datorează oboselii; dar orice ar fi, este o veste proastă pentru siguranța rutieră. Prin urmare, e necesar să ne concentrăm asupra acestei probleme, astfel încât să vedem o schimbare de comportament, pentru că nu există nicio îndoială că vom experimenta o creștere suplimentară a comerțului electronic și în viitor”, spune directorul adjunct Pia Holm Steffensen de la asociația industrială Forsikring & Pension.

Studiul, finanțat de DI Transport, mai arată că cel puţin fiecare al patrulea șofer de autoutilitară conduce prea repede pe drumurile naţionale, care sunt cele mai periculoase drumuri, cu cele mai multe accidente de circulație. În plus, fiecare al șaselea șofer de dubă citește mesaje pe mobil în timp ce conduce în trafic. Când sunt întrebați de ce își verifică mobilul în timp ce conduc, mulţi şoferi declară că apelul poate fi important, că sunt ocupați și doresc să profite de timp sau că firma se așteaptă ca ei să răspundă la mobil.

Sondajul, realizat în rândul a 406 șoferi de autoutilitare, a arătat că:

– aproape 4 din 10 șoferi de vanuri (38%) spun că sunt foarte des, des sau ocazional obosiţi la volan;

– aproximativ fiecare al treilea șofer de furgonetă (34%) spune că este foarte des, des sau ocazional stresat la volan;

– aproximativ fiecare al șaselea șofer de autoutilitară (17%) spune că citește foarte des, des sau ocazional mesaje de pe telefonul mobil în timp ce conduce;

– cel puţin fiecare al 4-lea șofer de furgonetă (28%) conduce cu 100 km/h sau mai mult foarte des, des sau ocazional, când limita de viteză este de 80 km/h.

                        Sursa: Sondaj Kantar Gallup pentru Council for Safe Traffic and Insurance & Pension

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut