Aproximativ trei sferturi dintre companiile din România au crescut sau plănuiesc să crească salariile în acest an pentru a atenua efectele unei majorări puternice a prețurilor de consum. Un sfert dintre companiile active în România vor menține bugetul de salarii la același nivel din 2021, potrivit Barometrului HR realizat de PwC România în iunie. Creșterea medie a bugetului total de salarii în 2022 este estimată la 9,4% anual.

Potrivit sondajului, realizat în perioada 27-29 iunie, pe baza informațiilor furnizate de peste 100 de companii din IT&C, BPO, produse industriale, energie, farmaceutice, sănătate, servicii financiare și retail, 41% dintre companii și-au revizuit bugetele salariale, dar nu suficient pentru a compensa pierderile cauzate de inflație, un sfert au ajustat sau vor ajusta salariile cu nivelul inflației pentru toți angajații, iar 9% au ajustat doar pentru anumite categorii de salariați. Rata medie a inflației la care se raportează companiile este în medie de 8,2%. Potrivit INS, rata inflației a ajuns în mai la 14,5%, fiind cea mai ridicată din ultimii 19 ani în România. Cea mai recentă prognoză de inflație a BNR pentru finalul acestui an este de 12,5%. „Companiile fac ajustări bugetare pentru salarii în încercarea de a acoperi inflația, dar e foarte greu să acopere integral acest nivel ridicat al prețurilor de 19 ani. Companiile care nu întâmpină dificultăți financiare iau în considerare compensații, dar celelalte sunt mai rezervate, încercând să compenseze în alte moduri”, a spus Senior Manager People & Organisations, PwC România, Mădălina Paşca.

În ceea ce privește fluctuația de personal, majoritatea companiilor nu raportează schimbări semnificative în prima jumătate a anului, iar 36% plănuiesc noi angajări în trimestrul al treilea. „Multe organizații încep să pună mai mult accent pe zona beneficiilor din categoria produselor financiare precum pensii private, asigurări, reduceri pentru diverse servicii financiare și plata în avans a salariilor.”

Cele mai mari creșteri ale bugetului total de salarii în 2022 față de 2021 se vor înregistra în sectorul bunurilor de larg consum și distribuție (13,6%), în cel al serviciilor financiare (12,8%) și în sectorul energetic (10,3%), în timp ce cele mai scăzute vor fi în asigurări (5,6%) și sectorul farmaceutic (6,4%).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut