Autoritatea rutieră spaniolă a decis să urmeze exemplul Franței și să introducă marcajul unghiului mort pentru vehiculele comerciale, se arată într-un raport publicat de serviciul de presă al Direcției Generale a Traficului Rutier din Spania (DGT).

Pe 28 septembrie 2021, a intrat în vigoare o instrucțiune specială a Direcției Generale a Traficului Rutier din Spania, potrivit căreia vehiculele comerciale trebuie să aibă un semn special de avertizare cu privire la așa-numitele „unghiuri moarte“.

Potrivit oficialilor DGT, utilizarea autocolantului pentru unghiul mort ar trebui să reducă numărul de accidente în care sunt implicate camioane și utilizatori vulnerabili ai drumurilor, adică bicicliști, motocicliști și pietoni. Cu toate acestea, spre deosebire de Franța, în Spania utilizarea semnului are un caracter consultativ, astfel încât transportatorii nu vor fi amendați pentru absența sa pe vehicul.

Indicatoarele omologate DGT au o imagine a vehiculului și a participantului la trafic vulnerabil, precum și inscripția: „Periculos. Unghi mort!“ Fiecare tip de vehicul folosește propriile simboluri. Autocolantele vor fi disponibile numai la punctele de vânzare autorizate și trebuie să îndeplinească cerințele tehnice (dimensiuni, materiale utilizate etc.).

DGT recomandă utilizarea autocolantelor de avertizare privind unghiul mort pe următoarele tipuri de vehicule:

– vehicule pentru transportul persoanelor cu mai mult de 9 locuri, inclusiv conducătorul auto, categoriile M2 și M3 (microbuze, autobuze, autobuze turistice);
– vehicule pentru transportul de mărfuri din categoriile N1 (greutatea brută a vehiculului mai mică de 3,5 t), N2 (vehicule de la 3,5 la 12 tone) și N3 (greutatea brută mai mare de 12 t);
– vehicule speciale de salubritate pentru condiții urbane, categoriile N2 și N3.

Recomandările prevăd excepții care se aplică vehiculelor ale căror caracteristici de proiectare nu permit aplicarea etichetei. Printre acestea se numără transportatorii auto, portcontainerele și platformele.

DGT precizează, de asemenea, că etichetele nu trebuie să acopere alte plăcuțe de avertizare, semnale, faruri sau dispozitive de iluminat.

Informații complete despre autocolantele pentru unghiul mort pot fi găsite aici (în spaniolă)

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut