Protestele fermierilor francezi au paralizat munca pe rutele dintre Spania și restul Europei de peste săptămâni. Amploarea întârzierilor s-a dovedit în cele din urmă atât de mare încât Ministerul Spaniol al Transporturilor, la presiunea Asociației companiilor de transport din Spania (Fenadismer), a aprobat retroactiv o relaxare temporară a timpilor de conducere și de odihnă pentru transportatorii afectați.

În fața dificultăților întâmpinate de zeci de mii de transportatori spanioli ca urmare a protestelor începute în urmă cu două săptămâni de fermierii francezi împotriva noilor politici de mediu, fiscale și sociale introduse de guvernul Galiției și de UE, Fenadismer a cerut Ministerului Transporturilor să introducă derogări temporare de la timpii de conducere și de odihnă. Regulile excepționale au fost introduse retroactiv, pentru perioada 22 ianuarie–4 februarie 2024. Spaniolii care au săvârșit încălcări ale reglementărilor AETR în acest timp, vor fi scutiţi de pedeapsă, dacă vor dovedi că au călătorit în Franța, din Franța sau prin Franța.

Guvernul spaniol a fost de acord să prelungească timpul zilnic de condus de la 9 la 11 ore, timpul săptămânal de condus de la 56 la 60 de ore, iar timpul de conducere bisăptămânal de la 90 la 120 de ore. Perioadele zilnice de odihnă pot fi scurtate de la 11 la 9 ore în fiecare zi. În plus, șoferii pot lua două repausuri săptămânale reduse consecutiv, de cel puțin 24 de ore, în anumite condiții.

Aproximativ 30% din întreaga flotă de transport spaniolă (100.000 de camioane) au fost afectate de proteste în timp ce încercau să traverseze Franța îndreptându-se spre destinații din restul Europei.

În fiecare zi, peste 11.000 de camioane trec granița cu Spania în La Junquera și aproximativ 10.000 în Irun. Pierderile financiare suferite de transportatorii spanioli din cauza acestor proteste se ridică la 10 milioane de euro pe zi.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut