În Spania, 1.024 de transportatori cu vehicule ușoare au solicitat licența comunitară care le permite să efectueze transport internațional în Uniunea Europeană pentru o flotă comună de 1.925 de vehicule, potrivit Fenadismer. Comparativ, în țara noastră au fost licențiați peste 13.000 de astfel de operatori de transport.

Numărul acestora este mult mai mic decât cel al transportatorilor cu vehicule grele, care în Spania depășește 25.000, cu  un total de 127.898 de vehicule. Fenadismer spune că numărul transportatorilor cu vehicule ușoare ar trebui să fie mai mare, însă lipsesc datele oficiale în acest sens.

În România, în august fuseseră licențiate circa 13.000 de companii de transport cu vehicule de 2,5-3,5 t pentru o flotă de aproape 43.000 de vehicule.

Pachetul legislativ privind mobilitatea aprobat de UE în 2020 a introdus obligativitatea transportatorilor comunitari cu vehicule ușoare  de a obține licența comunitară pentru a putea opera în UE. În acest sens, operatorii trebuie să îndeplinească cerințele de competență profesională (fie în nume propriu, fie prin angajarea unui manager) precum și cele referitoare la sediu, onorabilitate și capacitate financiară care sunt cerute în prezent operatorilor de vehicule grele de transport, deși în cazul cerinței de capacitate financiară, sumele de justificat se reduc la 1.800 de euro pentru primul vehicul și la 900 de euro pentru fiecare din următoarele. Iar din 2026, aceste vehicule trebuie dotate cu tahograf.

Fenadismer reamintește transportatorilor cu autoutilitare care au solicitat licența comunitară în luna mai că autorizația acordată este valabilă doar un an. Iar la reînnoire va fi verificată respectarea condițiilor inițiale de licențiere.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare