Potrivit FEPEX, o nouă grevă a transportatorilor ar afecta în total 250.000 de tone de fructe și legume destinate piețelor externe și 200.000 de tone pentru piața națională spaniolă în fiecare săptămână a lunii iulie. Sectorul își transportă în principal cu camionul mărfurile, care sunt produse foarte perisabile, iar iulie este una dintre lunile în care consumul de fructe și legume și exportul atinge vârfuri.

Dacă se ratifică apelul pentru o nouă grevă a transporturilor care ar începe pe 30 iunie, sectorul ar putea pierde aproximativ 250 de milioane de euro, adică valoarea exportului de fructe și legume proaspete într-o săptămână din iulie, și aproximativ 280 de milioane de euro pe piața națională în fiecare săptămână.

Cele mai afectate produse vor fi fructele de vară, în special piersicile, nectarinele, caisele, prunele și cireșele, din cauza naturii lor extrem de perisabile. Cele mai afectate legume vor fi roșiile, ardeii și salata verde.

Potrivit FEPEX, sectorul producător şi exportator de fructe şi legume, care este crucial pentru sustenabilitatea socială şi economică a zonelor producătoare, ar fi grav afectat de grevă întrucât colectarea şi comercializarea acestor produse nu poate fi amânată, iar iulie este un luna de activitate maximă. Astfel, au spus aceștia, este esențial ca tranzitul liber al produselor perisabile să fie respectat.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare