Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane din Spania a prezentat rezultatele Planului național de inspecție în transportul rutier de mărfuri din 2020, cu rezultate semnificativ mai mici decât în anii precedenţi, ca urmare a impactului pe care pandemia l-a avut asupra sectorului transporturilor.

Astfel, anul trecut au fost depistate 115.995 contravenții, cu 20% mai puține decât în 2019, când s-au înregistrat 149.899, ceea ce a însemnat şi o „colectare“ mai redusă a amenzilor, care au fost în valoare totală de 74 de milioane de euro, față de 91 de milioane în 2019.
Cele mai frecvente abateri de la legislație au fost legate de nerespectarea timpului de conducere și de odihnă (43.519 dosare), dintre care 60% sunt abateri minore, cu 20% mai puține decât în 2019. Aici, peste 3.000 de amenzi au vizat conducerea neîntreruptă, iar 2.320 obstrucționarea controlului.

O creștere semnificativă a contravențiilor s-a constatat anul trecut la companiile de tip „căsuță poștală“, respectiv de 2011% față de anul precedent, unde majoritare au fost încălcările legislației cu privire la timpii de conducere și odihnă. Iar firmele care au primit cele mai multe amenzi în acest sens sunt de naţionalitate bulgară, română și poloneză.
Mai multe amenzi s-au dat anul trecut și pentru suprasarcină, când s-au întocmit 17.438 de dosare, față de 14.758 în 2019, însă și aici jumătate dintre contravenții au fost minore.

O scădere semnificativă a amenzilor, de 96%, s-a constatat în cazul lipsei autorizațiilor de transport, însă aici trebuie luat în considerare faptul că, din cauza pandemiei, perioada de obținere a acestora a fost prelungită în 2021. A existat, de asemenea, şi o scădere a încălcărilor legislației ce vizează transportul mărfurilor periculoase (-19%) şi al celor perisabile (-23%).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare