Consiliul de Miniştri din Spania a aprobat decretul-lege cunoscut sub denumirea de Legea Lanţului de Transport, prin care se stabilește obligaţia ca prețul primit de transportatorul mărfii să fie reflectat în scris. De asemenea, prețul de transport trebuie să fie egal sau mai mare decât costurile suportate în furnizarea serviciului. În caz contrar, amenzile pot ajunge la 4.000 de euro.

Decretul regal modifică Legea 15/2009, din 11 noiembrie, a Contractului de transport terestru de mărfuri. Acesta precizează că, prețul serviciilor de transport trebuie să acopere cel puţin costurile totale de operare ale transportatorului. Însă transportatorul nu trebuie să arate în niciun caz care sunt costurile sale înainte de a efectua un serviciu. Costurile de exploatare, în funcție de tipul vehiculului, pot fi consultate în detaliu pe site-ul Observatorului Costurilor conceput de Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agenda Urbană (MITMA).

Iar transportatorii trebuie să-și justifice costurile individuale de exploatare doar la formalizarea plângerii corespunzătoare către expeditor, în cazul nerespectării prezentului decret-lege. Pentru aflarea costurilor individuale ale unui anumit transportator se va avea în vedere structura articolelor de cost, detaliate de Observatorul Costurilor, adăugând la acestea cifrele de cost ale transportatorului.

În cazul în care un serviciu are un preț mai mic decât costurile de exploatare ale transportatorului, amenzile sunt cuprinse între 2.000 și 4.000 de euro pentru fiecare serviciu individual care nu respectă prezentul decret regal. Sancțiunile vor fi primite de expeditorii cărora transportatorul le facturează serviciul. În cazul serviciilor de transport care se află sub protecția unui contract de transport continuu, regimul sancționator nu va avea efect, ceea ce nu scutește respectarea prezentului Decret Regal în restul prevederilor din care este compus.

Legea are prevederi clare și în ceea ce privește contractul de transport, care trebuie făcut în scris și prețul să fie obligatoriu menționat.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare