Guvernul spaniol a început procedurile pentru studierea introducerii unui nou sistem de taxare pe toate autostrăzile țării din 2024. În urma acestor studii se va stabili dacă drumurile spaniole vor fi taxate anual prin sistemul de vinietă sau în funcție de distanța parcursă. Pentru acest proiect, Spania a primit fonduri europene în valoare de 70.000 de milioane de euro.

Direcția Generală a Autostrăzilor din cadrul Ministerului Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, a însărcinat consultantul public Ineco să întocmească nouă rapoarte de evaluare a unui nou sistem de finanțare a autostrăzilor, potrivit documentației publicate pe portalul de contractare. Costul acestor servicii se va ridica la 1,4 milioane de euro, iar termenul stabilit va fi de 10 luni. Ineco a contractat deja serviciile KPMG Abogados pentru 89.000 de euro în vederea realizării serviciului de consultanţă juridică specializată în materie fiscală în domeniul drumurilor.

Aceste contracte deschid prima dintre cele trei faze în care se va implementa această măsură. A doua va fi proiectarea și ingineria soluției adoptate, iar a treia va fi alcătuită din serviciile suport necesare licitației pentru implementarea noului sistem de colectare.

Un prim element analizat în aceste rapoarte va fi adoptarea fie a unui sistem de viniete, cu care se plătește o sumă fixă ​​pe an pentru a putea circula, fie a unor taxe care vor depinde de distanța parcursă. Se va studia și sfera rețelei de drumuri care urmează să fie tarifată, fie că este vorba doar de drumurile de stat sau și de cele regionale (pentru a nu crea nemulțumiri teritoriale) sau chiar de orice drum, precum și eventuala progresivitate fiscală.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut