După un an de la lansarea de către Guvern a angajamentului cu asociațiile transportatorilor, Parlamentul spaniol a aprobat definitiv Legea care instituie un regim de sancționare împotriva întârzierii efectuării plăților în sectorul transportului de mărfuri.

FENADISMER apreciază pozitiv noul standard aprobat, deoarece va permite combaterea eficientă a flagelului delincvenței și întârzierii plăților pe care sectorul transportului rutier le-a suferit de-a lungul istoriei, după cum reiese din Observatorul permanent al întârzierii efectuării plăților în sectorul transportului rutier spaniol.

Astfel, în cei aproape 10 ani de studiu, s-a observat în fiecare lună o încălcare scandaloasă și sistematică a termenelor maxime de plată stabilite prin lege de companiile de expediţii și operatorii logistici și intermediarii care angajează transportatorii, care au impus condiții abuzive furnizorilor lor cu impunitate absolută, bazându-se astfel pe profitabilitatea lor şi nu pe activitatea lor productivă, ci într-o mare măsură pe activitatea financiară pe care o generează în detrimentul lucrătorilor independenți și al IMM-urilor care lucrează pentru aceste grupuri mari de afaceri.

De fapt, două din trei plăți efectuate către companiile de transport de către clienții lor nu au respectat legislația în vigoare, prin depășirea perioadei maxime de 60 de zile de la prestarea serviciului. În plus, aproape jumătate dintre acestea au fost efectuate în mai mult de 90 de zile și chiar un sfert în mai mult de 120 de zile, adică în 6 luni.

În acest sens, Legea prevede sancțiuni economice de până la 6.000 de euro, care pot ajunge la 30.000 de euro pentru acele situații recidiviste abuzive, mai exact, în acele cazuri în care termenul maxim legal de plată este depășit cu mai mult de 120 de zile sau în situaţiile în care se consideră că acest comportament are un efect semnificativ asupra capacității și solvabilității economice a transportatorului.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut