Acordul, concretizat sub forma unui Schimb de Note Verbale între Regatul Spaniei și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, stabilește că, deținătorii unui permis de conducere valabil într-unul din cele două state, pot solicita schimbul în țara în care și-au stabilit reședința fără a fi nevoie să susțină o probă suplimentară practică sau teoretică. De asemenea, se stabileşte de comun acord şi schimbul de informații privind încălcările siguranței rutiere.

Consiliul spaniol de Miniștri a aprobat săptămâna trecută acordul prin care Spania și Regatul Unit vor proceda la recunoașterea și schimbul reciproc de permise de conducere, precum și la schimbul de informații privind încălcările în materie de siguranță rutieră. Acest acord pune capăt prelungirilor succesive aplicate schimbului de autorizații între cele două țări care fusese aplicat de la sfârșitul perioadei de tranziție prevăzută în Acordul de retragere a Regatului Unit din UE, precizează Direcţia Generală de Trafic (DGT) din Spania.

De acum înainte, deținătorii unui permis de conducere valabil și în vigoare eliberat de oricare dintre cele două state pot solicita schimbarea permisului de conducere echivalent acolo unde și-au stabilit reședința, fără a fi supuși vreunei cerințe suplimentare de probă practică sau teoretică și în conformitate cu tabelele de echivalență între categoriile de autorizații ale ambelor țări.

Acordul stabilește că toate permisele sau licențele valabile ale rezidenților actuali eliberate anterior intrării sale în vigoare pot fi schimbate, în timp ce pentru permisele eliberate după intrarea în vigoare menționată va fi o cerință esențială pentru a avea acces la schimb faptul că permisele au fost eliberate în țara în care solicitantul își avea reședința legală.

Pentru a facilita procesele administrative, a fost acordată o perioadă de șase luni, începând cu 16 martie, în care cetățenii britanici pot circula în Spania cu permisul inițial în timp ce procesează schimbul.

În plus, Spania și Regatul Unit se angajează să-și furnizeze reciproc informații cu privire la datele vehiculelor și ale proprietarilor acestora în scopul cercetării neregulilor legate de siguranța rutieră, în special în cazurile de depășire a vitezei, nepurtarea centurii de siguranță, nerespectarea semaforului roșu, conducerea în stare de ebrietate, fără cască de protecție, pe o bandă interzisă sau folosirea ilegală a telefoanelor mobile.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare