Guvernul spaniol a decis să includă companiile de transport străine în programul de ajutor de stat, care presupune ajutorarea transportatorilor cu reduceri de preţ la combustibil. Această hotărâre, însă, va aduce beneficii companiilor tip cutie poştală care lucrează în Spania, consideră Federația Națională a Asociațiilor de Transport din Spania (Fenadismer), mai ales că aproape 40% din traficul către sau din Spania este efectuat de companii străine cu sediul în principal în Polonia, Lituania, Portugalia, Bulgaria și România, care vor beneficia acum de bani de la trezoreria spaniolă.

Guvernul local va acorda camioanelor deținute de companii străine care operează în Spania un bonus de până la 20 de cenți pe litru, care de la 1 ianuarie fusese acordat inițial doar transportatorilor spanioli. Acum, ajutorul va fi acordat operatorilor străini retroactiv, pentru motorina consumată din ianuarie încoace.

Această modificare legislativă a provocat „surpriză și disconfort în sectorul transporturilor”, care obţinuse în decembrie reducerea de până la 20 de cenți pe litru la combustibil în urma negocierilor dintre asociațiile naționale de transportatori și Departamentul Transporturilor.

Fenadismer e de părere că hotărârea va aduce beneficii companiilor de tip „cutii poștale” care lucrează în Spania. „Această decizie înseamnă o nouă agravare a situației de concurență neloială pe care transportatorii spanioli au suferit-o de la companiile străine în ultimii ani, în special din țările est-europene, deținute de oameni de afaceri spanioli, care și-au relocat flotele în aceste țări pentru a obține costuri cu forța de muncă și taxe mai mici, dar fără nicio activitate reală acolo, ci doar în Spania.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut