Misiunea spațială a Swedish Space Corporation (SSC) din nordul Suediei, care a avut ca partener logistic oficial pe Gebrüder Weiss pentru a transporta materialul experimental la Cercul Polar, decurge conform planului.

Miercuri, 23 noiembrie, la ora 9:25, a fost lansată racheta de la baza din Esrange, vehiculul suborbital călătorind în spațiu cu o viteză de peste 6.500 de kilometri/oră. Grație traiectoriei parabolice, materialele experimentale au plutit în stare de imponderabilitate la o altitudine de 260 km timp de 6 minute înainte de a reveni pe pământ atașate de o parașută. Sarcina utilă experimentală a aterizat într-o zonă nelocuită la nord de Esrange. O echipă a Swedish Space Corporation a transportat materialele înapoi la bază la bordul unui elicopter. Acum sunt analizate de oamenii de știință.

„Lucrăm de peste doi ani la lansarea acestei rachete. Toți partenerii au contribuit la succesul misiunii. Adresăm mulțumiri și companiei Gebrüder Weiss pentru sprijinul logistic”, precizează managerul de program al misiunii, Stefan Krämer. Compania este partener al SSC și a transportat echipamentul de cercetare. Frank Haas, Director de comunicare la Gebrüder Weiss, a fost de față la lansare: „Susținem proiectele care trasează viitorul mobilității. Diferitele teste efectuate la bordul rachetei conferă acestei misiuni o importanță științifică deosebită”.

Douăsprezece teste de cercetare din domeniile biomedicinei, fizicii, astronomiei și biologiei au fost transportate în spațiu la bordul rachetei. Printre ele se numără și experimentul NeuroBeta al Facultății de Medicină a Universității din Uppsala, care își propune să vindece diabetul de tip 1. Celule stem pancreatice au fost transportate în spațiu, pentru a putea fi studiate ele și activarea lor în condiții de imponderabilitate. „Partea cea mai delicată în acest experiment a fost recuperarea, deoarece eșantioanele trebuiau să ajungă înapoi în laboratorul din Esrange în două ore. Ne bucurăm că totul a funcționat perfect”, spune Alf Vaernéus, inginerul responsabil de proiect.

La bord s-au aflat și 13 ceasuri ale producătorului elvețian Fortis, pentru a le studia comportamentul în spațiu. „Vrem să construim ceasuri care să fie capabile să funcționeze în spațiu. Mai trebuie să evaluăm rezultatele detaliate ale acestui test de stres, dar putem spune deja că toate ceasurile au revenit pe Pământ intacte și fără ca precizia să le fi fost afectată”, spune Jupp Philipp, proprietarul Fortis. Compania își propune să dezvolte primul ceas care să poată fi purtat și de astronauții de pe Marte.

Ca și Gebrüder Weiss, Fortis este partener de cooperare al Forumului Spațial Austriac. Ambele companii au susținut misiunea analogică de simulare a explorării lui Marte desfășurată în Israel în 2021.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare