Creșterea PIB se va accelera în UE în următoarele luni, dar riscurile legate de nivelurile ridicate ale datoriei și deficitului, împreună cu incertitudinea privind viitorul economiei, vor persista, potrivit unui studiu Strafor. Pe 12 mai, Comisia Europeană a prezis că PIB-ul blocului se va extinde cu 4,2% în 2021, mai mult decât previziunile anterioare ce indicau 3,7%.

Potrivit Bruxelles, accelerarea campaniilor de vaccinare în întregul bloc, atenuarea măsurilor restrictive, plățile inițiale din Fondul de redresare și condițiile economice mai bune din SUA și China vor contribui la revenirea activității economice în Europa. Cu toate acestea, expansiunea PIB din 2021 nu va compensa pe deplin contracția de 6,1% pe care a provocat-o pandemia de Covid-19 în 2020. Previziunile sugerează, de asemenea, că țările din nordul Europei vor recupera din pierderile din 2020 mai repede decât cele din sud. În nordul Europei, PIB-ul Suediei va crește cu 4,4% anul acesta, după o contracție de 2,8% în 2020, în Danemarca majorarea va fi de 2,9%, după o contracție de 2,7%, în Finlanda de 2,7% după o contracție de 2,8% și în Germania de 3,4 %, după o contracție de 4,9%.

În statele din sudul continentului, creșterea PIB de anul acesta va fi la aproape jumătate din contracția pe care au avut-o. Astfel, în Grecia acesta va crește cu 4,1% (după o contracție de 8,2%), în Italia cu 4,2% (faţă de 8,9%) și în Spania cu 5,9% (după 10,8%).  În ceea ce privește România, PIB va crește cu 5,1% în 2021, respectiv cu 4,9% în 2022. În privința inflației, în cazul României, în 2021 se va înregistra o ușoară creștere la 2,9%, fiind urmată de o scădere la 2,7% în 2022.

UE se află într-o recesiune după ce PIB-ul său s-a contractat în trimestrul al patrulea al lui 2020 și primul trimestru din 2021.

Majoritatea țărilor UE și-au relaxat recent măsurile de blocare și vor continua să facă acest lucru în următoarele săptămâni. După un început lent, campaniile de vaccinare din Europa au luat în sfârșit avânt. Până la 12 mai, aproximativ 35% dintre adulții din UE au primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare