Parlamentul European a votat pentru aprobarea unor noi reguli, pentru a se asigura că șoferii sunt deferiţi justiţei după ce au comis infracțiuni şi contravenţii rutiere în afara țării lor de origine, anunţă ETSC.

Normele actuale privind „execuția transfrontalieră” în statele membre ale UE au contribuit la creșterea conformității. Cu toate acestea, în 2019, circa 40% dintre infracțiunile comise de șoferii străini au rămas nepedepsite – fie contravenientul nu a fost identificat, fie amenda nu a fost achitată. Normele actualizate, aprobate de deputații europeni la Strasbourg, abordează aceste probleme cu noi prevederi care îmbunătățesc cooperarea dintre țările UE.

Pe lângă schimbul automat de informații între autoritățile naționale, vor fi introduse noi proceduri de asistență reciprocă pentru identificarea infractorului și aplicarea amenzilor.

De asemenea, au fost incluse unele noi infracțiuni, cum ar fi „lovirea și fuga” – atunci când un șofer părăsește locul accidentului – pe lângă cele mai frecvente și flagrante infracțiuni, cum ar fi viteza, condusul în stare de ebrietate și consum de substanţe interzise.

Ellen Townsend, director de politici al Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC) a declarat: „Libertatea de circulație în UE nu ar trebui să însemne libertatea de a conduce cu viteză și în stare de ebrietate departe de casă. Este grozav că UE ia măsuri severe în acest sens, extinzând gama de infracțiuni rutiere care pot fi urmărite și îmbunătățind șansele de plată a amenzilor. Este regretabil că încă nu avem o modalitate de a aplica puncte de penalizare peste granițe. Însă acest acord este un pas înainte pentru siguranța rutieră.”

Legislația nu va intra în vigoare imediat, deoarece trebuie inclusă în legislația națională a tuturor celor 27 de state membre ale UE.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut