Autorii unui studiu realizat sub egida Fundației Friedrich Ebert au analizat cât de răspândită este prezența migranților și refugiaților pe piața muncii din Germania şi dacă aceasta ar putea funcţiona fără aceştia.

De exemplu, în 2020, migranții reprezentau mai mult de 23% dintre șoferii profesioniști la nivel național. Contribuția lucrătorilor calificați proveniţi dintr-un mediu de migrație este considerată și mai clară la nivel regional: în Baden-Württemberg, de exemplu, 34,7% dintre șoferii profesioniști au un trecut de migrație. Pe baza cifrelor actuale ale Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, este deci clar că piețele muncii nu mai pot funcționa fără acești muncitori calificați, subliniază autorii.

Studiul se concentrează pe ocupații calificate, adică pe profesii pentru care în mod normal este necesar un curs de formare profesională de doi până la trei ani. De asemenea, se concentrează pe așa-numitele ocupații blocate în care, pur matematic, nu pot fi ocupate toate posturile, notează eurotransport.de. Este clar că, în aproape toate statele federale, proporția persoanelor care încep formarea fără cetățenie germană sau cu un mediu de refugiat este mai mare decât cea a germanilor în profesiile care sunt deosebit de solicitate. Autorii studiului subliniază că migranții și refugiații ar trebui, prin urmare, să fie și mai prezenți în aceste profesii în viitor.

Potrivit autorilor, scopul studiului este de a clarifica „contribuția importantă pe care o au migranții la funcționarea economiei germane.” Practic, între 2013 şi 2020, contribuţia acestora a crescut de cinci ori, în medie, dar a atins şi cifre maxime, amplificându-se de șaisprezece ori în Mecklenburg-Pomerania de Vest, în aceeași perioadă. În conformitate cu aceste cifre, se observă că tot mai mulți refugiați ajung cu succes pe piața muncii ca muncitori calificați.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare