Atât pentru prognoza cererii, cât şi pentru planificarea vânzărilor sau optimizarea transportului, fiecare a cincea companie de logistică din Germania (22%) utilizează deja Inteligența Artificială (IA), iar 26% dintre companii plănuiesc acest lucru sau discută despre asta. Cifrele sunt rezultate dintr-un sondaj reprezentativ care a inclus peste 400 de companii de logistică de minimum 20 angajați în Germania, comandat de asociația digitală Bitkom.

Rezultatele studiului poziţionează logistica înaintea economiei germane în ansamblu când vine vorba de IA. Pentru comparație: în toate industriile, doar 9% dintre companii folosesc IA, scrie Loginfo24.com. „Industria logistică a recunoscut potențialul pe care IA îl oferă atât în depozitare, cât și în transport, și folosește tehnologia într-un mod țintit pentru a crește eficiența, calitatea și productivitatea”, comentează CEO Bitkom, Bernhard Rohleder. În viitor, mai mult de jumătate dintre companiile de logistică (58%) presupun că Inteligența Artificială va fi răspândită și va prelua multe sarcini, cum ar fi planificarea rutelor sau evitarea curselor goale.

În industria logisticii, majoritatea companiilor (56%) se consideră pionieri în ceea ce privește digitalizarea, în vreme ce cifra pentru economie în ansamblu este de doar 32%. „În logistică, digitalizarea nu este o problemă marginală, ci o problemă de bază”, spune Rohleder.

Între soluțiile tehnologice, aproape 7 din 10 companii (68%) folosesc cloud computing în logistică, 6 din 10 folosesc aplicații IoT sau tehnologii cu senzori (61%) și sisteme de management al depozitelor (59%). Smartphone-urile sau tabletele sunt folosite în 56% dintre companiile de logistică, iar big data și analytics în 41%. La fel de mulți folosesc piețele digitale (41%). Gemenii digitali sunt mai puțin obișnuiți: numai fiecare a șaptea companie (14%) folosește, dar fiecare a patra (25%) planifică sau discută despre utilizarea lor. În plus, fiecare a treia companie (35%) se interesează de robotică și fiecare a noua (11%) folosește deja roboți. Rafturile inteligente (6%) și dronele (4%), pe de altă parte, sunt folosite foarte rar.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 4 – octombrie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare