Conform rezultatelor unui studiu realizat de IBM și Celonis privind reziliența lanțului de aprovizionare, directorii din supply-chain recunosc rolul critic pe care cloud hibrid, IA, exploatarea proceselor și managementul execuției îl joacă în a-i ajuta să depășească întreruperile cu care s-au confruntat în ultimii doi ani. De fapt, 72% dintre directorii chestionați se așteaptă ca procesele și fluxurile lor de lucru să fie automatizate în următorii 3-5 ani, în vreme ce 69% intenționează să accelereze adoptarea cloud pentru a îmbunătăți accesul la date în timp real.

Studiul „The resilient digital supply chain: How intelligent workflows balance eficient and sustainability”, realizat de IBM Institute for Business Value (IBV) în cooperare cu Celonis și Oxford Economics, a chestionat aproape 500 de directori de supply-chain din 10 industrii, inclusiv bancar, produse de larg consum, producție și auto. Rezultatele studiului, potrivit Logistics Manager, indică faptul că organizațiile caută modalități de a-și moderniza lanțurile de aprovizionare prin adoptarea strategiilor de date și cloud hibrid, dar și acordând prioritate durabilității. „Confluența provocărilor post-Covid, a inflației și a problemelor de aprovizionare, a securității și a sustenabilității, a condus la cel mai complex mediu de business. Acest lucru a forțat organizațiile să regândească și să reconstruiască lanțurile de aprovizionare pentru a fi mai agile, mai eficiente și mai durabile”, a declarat Jonathan Wright, Managing Partner, Finance and SC Transformation, IBM Consulting. „Tehnologia, automatizarea și inteligența, alimentate de date, sunt cheie nu numai pentru evaluarea fluxurilor de lucru și ineficiențelor actuale, ci și pentru identificarea de noi oportunități.”

Printre provocările de top cu care se confruntă directorii, 80% au menţionat volatilitatea cererii, în timp ce 77% au amintit costul crescut al transportului și logisticii. Lăsând deoparte costurile, 76% au menționat disponibilitatea transportului și logisticii ca fiind o provocare de top.

Aceste provocări au condus la oportunități ratate: 71% au spus că stocul mai scăzut pentru materii prime și produse finite a dus la epuizări de stoc și pierderi de vânzări, iar 60% au fost nevoiți să accelereze livrarea produselor către clienți, ceea ce a dus la costuri de transport mai mari.

Dintre cei chestionați, 66% au spus că sustenabilitatea este un element de bază al valorii globale a afacerii. Mai mult de jumătate (51%) au spus că ar fi dispuși să sacrifice în medie 5% din profit pentru a îmbunătăți rezultatele în materie de sustenabilitate (echivalent cu 22 de miliarde de dolari pentru companiile din Fortune 500 din SUA într-un an). „Eliminarea ineficiențelor din procesele de bază ale lanțului de aprovizionare reprezintă o oportunitate enormă de reducere a emisiilor de carbon”, a declarat Janina Nakladal, director global de sustenabilitate la Celonis. „Directorii din lanțul de aprovizionare știu că trebuie să se adapteze, dar de multe ori nu au cunoștințele necesare pentru a înțelege cu adevărat unde trebuie făcute schimbări și le lipsește setul de instrumente pentru a conduce schimbarea. Cercetările noastre arată că tehnologia disponibilă în prezent – exploatarea proceselor și cloud hibrid – le poate oferi această perspectivă pentru a-și transforma complet lanțurile de aprovizionare.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut