Condusul unui camion este o activitate stresantă. Pentru a-și ajuta șoferii să ia măsuri corecte și preventive în caz de stres prelungit, compania belgiană de transport Trafuco a apelat la Mensura, un serviciu extern de prevenire și protecție la locul de muncă. Scopul acestui proiect pilot a fost reducerea consumului de energie mentală.

Trafuco și Mensura au demarat un proiect pilot bazat pe software-ul Mindstretch de la BioRICS, care măsoară consumul de energie mentală în timp real, potrivit Transportmedia.be. Software-ul măsoară zi și noapte cantitatea de energie mentală folosită, dar și măsura în care este recuperată. Pentru asta, utilizatorii poartă un monitor al ritmului cardiac și al activității, iar rezultatele pot fi citite pe smartphone-ul lor. „Când echilibrul zilnic e verde, cheltuiala de energie mentală este mai mică decât recuperarea. O zi portocalie indică faptul că şoferul a folosit mai multă energie decât a câștigat, dar asta nu generează probleme dacă se întâmplă din când în când. Însă, dacă situaţia continuă săptămâni întregi, şoferul e în zona de pericol pentru stres cronic”, explică Daniel Berckmans, fondator și CTO al BioRICS.

Conectarea rezultatelor cu datele computerului de bord a dus la concluzii interesante: șoferii stresați folosesc mai mult combustibil și frânează mai greu. Ca urmare, pe lângă bunăstarea șoferului, este vorba și de profitabilitatea companiei, cu reducerea consumului și emisiilor de CO2, cu mai puține amenzi și mai puțin absenteism.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut