Containerele, în special cele frigorifice, devin un element strategic în disputa geopolitică dintre SUA și China. Acest fapt e relevat de decizia luată de Divizia Antitrust a Departamentului de Justiție din SUA, de a preveni vânzarea Maersk Container Industry (MCI) către China International Marine Containers (CIMC), la care cele două companii lucrau de aproximativ un an. Motivul: fuziunea dintre companii ar fi redus producătorii mondiali de containere frigorifice de la patru la trei, concentrând 90% din producție în mâinile statului chinez.

Acordul a implicat o fabrică de containere în China și un centru de cercetare în Danemarca, evaluate la aproximativ un miliard de dolari.

Procurorul adjunct Jonathan Kanter a explicat: „Consumatorii americani depind de lanțul global al frigului pentru multe dintre necesitățile de bază, iar achiziția MCI de către CIMC risca să afecteze acest aspect critic al economiei, ducând la prețuri mai mari, o calitate mai scăzută și o rezistență mai mică a lanțurilor globale de aprovizionare.”

CFO AP Moller-Maersk, Patrick Jany, a declarat că firma daneză va rămâne proprietarul MCI și va evalua cea mai bună configurație structurală pentru a-și asigura dezvoltarea pe termen lung. Multinaționala daneză produce containere de peste 30 de ani, iar astăzi Maersk Container Industry are 2.300 de angajați în Danemarca și China.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare