În perioada 2016-2020, 721 de persoane din industria alimentară au raportat boli profesionale către Agenția Suedeză de Asigurări Sociale. În plus, s-au făcut puțin peste 4.000 de rapoarte cu privire la accidente de muncă ce au dus la concedii medicale. Acest lucru este relevat de statisticile Autorității Suedeze pentru Mediul de Muncă, autoritate care va efectua acum inspecții în cadrul proiectului UE care promovează locurile de muncă sigure. În total, vor fi efectuate 160 de inspecții între 15 martie și 30 iunie 2022.

Statisticile Autorității pentru Mediul de Muncă din Suedia arată că mai mult de jumătate dintre bolile profesionale raportate la Agenția Suedeză de Asigurări Sociale care afectează producătorii de alimente sunt cauzate de factori biomecanici, adică de leziuni care provin de la forţarea muşchilor şi articulaţiilor prin operaţiuni repetitive sau manipulări manuale.

Producătorii de alimente sunt, de asemenea, mult mai vulnerabili atunci când vine vorba de accidente de muncă ce necesită concediu medical – au fost făcute peste 4.000 de rapoarte în producția de alimente. Acesta ar putea fi un accident prin cădere sau prin pierderea controlului asupra unei mașini, a unor unelte sau echipamente, de exemplu. „În inspecţii aprofundăm tot ce priveşte ergonomia la locul de muncă. În mediul de lucru, angajatorul trebuie să includă evaluarea riscului de rănire prin stres, astfel încât nimeni să nu rişte să se îmbolnăvească din cauza muncii sale”, spune Nadja Lukin, manager de secție la Autoritatea suedeză pentru mediul de muncă.

Cauze ale bolilor profesionale raportate la Agenția Suedeză de Asigurări Sociale în producția de alimente, între 2016-2020:

– Factori biomecanici 64%;

– Factori fizici 11%;

– Factori psihosociali 8%;

– Factori industriali 6%;

– Factori biologici, chimici 4%;

– Alți factori 7%.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 1 – ianuarie 2023)
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare