După ce s-au dovedit eronate unele dintre analizele de sânge efectuate de către un laborator din Marea Britanie, pe baza cărora s-au emis condamnări pentru sute de şoferi care conduceau sub influenţa drogurilor, aceştia ar putea fi achitaţi. Circa 831 de şoferi urmăriţi penal ar putea fi acum liberi după ce s-a demonstrat că dovezile aduse în tribunal de compania de testare criminalistică Synlab Laboratory Services Ltd. „nu mai sunt de încredere”, arată The Telegraph.

Cazurile examinate se referă la modul în care probele de sânge ale șoferilor testați pozitiv la canabis au fost analizate de laborator. Revizuirea vine după ce „au fost identificate probleme în analiza probelor pentru conducere sub influența drogurilor“ în decembrie, iar o anchetă ulterioară a relevat că parametrii de control al calității utilizaţi în verificarea rezultatelor analitice „nu au fost întotdeauna aplicaţi în mod consecvent“, potrivit Consiliului Şefilor Poliției Naționale (NPCC).

Din circa 831 de eșantioane, cel puțin 588 privesc cazuri încheiate în care șoferii au fost condamnați pentru conducere sub influenţa drogurilor, „dintr-un rezultat defectuos al testului pe care nu se mai poate pună bază“. Există alte 253 de eșantioane referitoare la cazurile analizate în prezent în cadrul sistemului judiciar care ar putea fi, de asemenea, aruncate.

Astfel, sute de condamnări ar putea fi anulate, deoarece există posibilitatea ca mulți inculpați să fie condamnați pe nedrept, dar și alte cazuri care ar putea fi abandonate, ceea ce generează deja, potrivit poliţiei, „motive de îngrijorare“, chiar dacă ar fi putut exista şi alte dovezi care să ducă la condamnare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare