Două grupări infracționale din Polonia au reușit ca în patru ani să înșele sute de transportatori cărora nu le-au mai plătit transporturile efectuate. Potrivit poliției poloneze, faptele au avut loc între ianuarie 2018 și noiembrie 2021, iar sumele restante depășesc 8,5 milioane de euro. Aceștia au înființat mai multe firme pe numele unor terți, prin care subcontractau transportatori din Polonia. Ancheta este încă în desfășurare, iar poliția descoperă constant noi victime.

Procuratura din Toruń și Procuratura din Bydgoszcz au efectuat două anchete ale unor evenimente în care făptașii au acționat într-un mod foarte asemănător. Aceștia activau în industria de transport maritim și rutier și, la început, au căutat oameni dispuși să înființeze case de expediții cu care ei nu aveau nicio legătură. Apoi, au închiriat și au mobilat spații de birouri pentru aceste companii, au creat site-uri web, logo-ul companiei și chiar au angajat personal. Următorul pas a fost obținerea de opinii pozitive despre aceste companii pe internet prin furnizarea de servicii.

După ce au strâns suficient feedback pozitiv, firmele respective au primit comenzi de transport de la antreprenori străini, de la care au primit imediat plata. Însă subcontractanții polonezi nu au fost plătiți pentru executarea comenzii. Cum termenele de plată erau de peste 60 de zile, subcontractorii de transport și-au dat seama că sunt victimele fraudei abia după mai bine de două luni. Între timp, făptașii făceau transferuri de bani din conturile companiei – mamă către alte conturi bancare, de unde banii erau retrași. Apoi escrocii au părăsit afacerea, lăsându-i pe cei care furnizaseră datele să înceapă o afacere cu datorii, iar ei înșiși au înființat o altă companie „pol”.

Se pare că aceste infracțiuni, în care au fost înșelate sute de companii poloneze, au avut loc în perioada 10 ianuarie 2018 – 17 noiembrie 2021, iar sumele restante se ridică la 4 milioane PLN (circa 8,5 milioane euro). Suma, însă, este în continuă creștere.

În ancheta coordonată de procurorul Parchetului Districtual din Toruń, autorii au acționat prin intermediul unei entități din Grudziądz. Iar în cea supravegheată de procurorul Parchetului din Bydgoszcz, făptașii au acţionat prin 26 de entităţi din Bydgoszcz, Poznań, Katowice, Gdańsk și chiar din Estonia și Slovacia.

Din noiembrie 2021 până în iulie 2022, polițiștii din cadrul Departamentului de Crimă Economică din Bydgoszcz, cu sprijinul polițiștilor din unitățile locale, au reținut în total 35 de membri din două grupări criminale organizate. De fiecare dată, între 60 și 100 de polițiști au fost implicați în activități legate de opriri, percheziții de locuri și piste.

Investigațiile descrise sunt încă în desfășurare, iar poliția și procurorii descoperă constant noi victime.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare