Deși contractele pe termen lung au protejat într-o oarecare măsură companiile de transport de containere de scăderile dramatice ale tarifelor de transport pe piața spot, se pare că acest lucru se va schimba semnificativ atunci când transportatorii maritimi și clienții lor vor trebui să renegocieze contractele pe termen lung, mai ales în SUA, în aprilie şi mai, avertizează Xeneta.

Tarifele de transport pe termen lung au scăzut cu 24% faţă de vârful pieţei înregistrat în august 2022. Deși scăderea nominală din martie a fost de doar 0,5% (după o scădere de 1% în februarie), aceasta este a șaptea lună consecutivă în care ratele au scăzut, potrivit SCM News. Dar Xeneta estimează că tendința ușoară de scădere nu se va menține la masa negocierilor în viitorul apropiat. „Motivul principal pentru declinul relativ mic este lipsa de noi contracte, mai degrabă decât orice îmbunătățire a condițiilor fundamentale de piață. Sezonul mare de licitații din Europa s-a încheiat, în timp ce se profilează la orizont unul pentru piața americană în aprilie, şi în mod particular în mai. Companiile de transport de containere au puţine şanse să își poată menține perspectivele actuale pe termen lung”, spune Patrik Berglund, directorul general al Xeneta care subliniază că, în timpul întreruperii lanțurilor de aprovizionare și a cererii foarte mari din pandemie, tarifele au crescut.

În SUA, sub-indicele de import XSI a crescut cu 65% între perioada principală de negocieri aprilie – mai 2022. „S-au schimbat multe în 2023. Având în vedere actuala incertitudine a pieței, încadrată de cererea slabă și preocupări atât macroeconomice, cât și geopolitice, companiile de transport de containere trebuie să se pregătească pentru ca prețurile să se miște în direcția opusă în timpul negocierilor contractuale viitoare. Ne putem aștepta să vedem scăderi mari, ceea ce va trage XSI mai puternic în jos în lunile următoare.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut