Potrivit unui sondaj realizat de Ministerul Transporturilor, Mobilităţii şi Urbanismului din Spania, activitatea de transport rutier a crescut şi în cel de-al treilea trimestru din 2021, însă la preţuri mai mici, în pofida creşterii costurilor din cauza scumpirii evidente a combustibilului. 

Potrivit studiului, în cel de-al treilea trimesrru al anului s-a observat o nouă creștere a costurilor, în special pe fondul majorării puternice a preţului motorinei, dar și o nouă scădere a nivelului de preț, cu excepţia transportului internaţional.

Prețul motorinei a crescut în Spania cu 32% în ultimul an și cu 7,2% în trimestrul III. Costul unitar per kilometru în transportul de mărfuri generale este stabilit la 1,15 €/km, cu o creștere medie a costurilor de 2,5%, respectiv de 2,8% pentru transportul frigorific și de 1,4% pentru transportul cu autoutilitare. În T3, combustibilul a câștigat o pondere mai mare în structura costurilor, de 31% din costurile totale de exploatare pentru un vehicul de marfă generală, depășit de elementul de personal și diurnă (33,3% din costurile totale). De altfel, motorina a atras 87,5% din creșterea costurilor de exploatare pentru transportul rutier de marfă în acest trimestru.

În T3 2021, prețurile de transport au scăzut cu 1,1%, după ce se contractaseră semnificativ şi în trimestrul precedent. Astfel, scăderea transporturilor de până la 50 km (-2,9%) și între 100 și 200 km (-2,2%) este semnificativă, în vreme ce cresc transporturile pe distanțe lungi (+2,3% pentru 200 – 300 km și +0,8% pentru distanțe de peste300 km). Prin urmare, intervalul dintre costurile suportate de transportatori și prețurile pe care le primesc continuă să se adâncească.

Sondajul săptămânal efectuat în rândul a câte o mie de transportatori din toate sectoarele relevă o nouă redresare a activităţii companiilor în T3 2021, comparativ cu T3 2020. Astfel, în trimestrul al treilea, în rate interanuale s-a înregistrat o creștere semnificativă a activității în tone transportate: +18,4% în transportul național pe distanțe lungi, +3,7% în transportul internațional și în cel național pe distanțe scurte.

Datele complete ale celor trei Observatoare de Cost, Preț și Activitate aferente trimestrului III al anului 2021 pot fi consultate aici, pe site-ul Ministerului Transporturilor din Spania.  

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut