Sondajul World Container Index, publicat de Drewry la 21 iulie 2022, arată că scăderea tarifelor pentru transportul containerelor continuă pentru a douăzeci și una săptămână consecutiv. Valoarea medie globală este de 6.820 USD pentru un container de 40”, în scădere cu 2,6% față de săptămâna precedentă. Cu toate acestea, nivelul rămâne ridicat dacă luăm în considerare media ultimilor cinci ani, egală cu 3.554 de dolari, mai mică totuși cu 24% față de aceeași săptămână din 2021.

Dacă luăm în considerare rutele individuale, tendința este mixtă. În penultima săptămână din iulie 2022, cea mai mare scădere, de 5%, a fost între Shanghai și Genova, care a înregistrat o reducere de 19% şi față de anul precedent. Tarifele de transport între Shanghai și Rotterdam au scăzut cu doar 1%, dar având în vedere tendința anuală, reducerea ajunge la 30%. În termeni absoluţi, preţul mediu de transport de marfă între Shanghai și Genova este de 10.300 USD per container de 40”, iar între Shanghai și Rotterdam este de 9.092 USD.

Această tendință decurge mai ales din reducerea volumelor care circulă între Asia și Europa, ca urmare a scăderii cererii de mărfuri cauzată în Europa de creșterea inflației și de temerile unei încetiniri economice. Dar problemele din porturile chineze cauzate de izolarea împotriva Covid-19 și cele din porturile germane din cauza grevelor docherilor, care cer salarii mai mari, încă influenţează evoluţia pieţei.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare