Tarifele transportului de linie de containere au fluctuat în jurul aceluiași nivel scăzut de câteva săptămâni. În acest moment, experții nu cad de acord dacă acestea vor creşte în lunile următoare sau se vor prăbuși în continuare din cauza unui nou „război al prețurilor”.

Rata medie spot pe Shanghai-Rotterdam a scăzut cu 2% săptămâna trecută, la 1.605 USD/container de 40”, potrivit indexului Drewry’s. Rata a fluctuat în jurul valorii de 1.600 USD de câteva săptămâni: într-o săptămână este puțin mai mult, în următoarea puțin mai puțin. Global Container Index, barometrul prețurilor globale ale containerelor, a scăzut cu 1% în această săptămână, la 1.741 USD, scrie Niewsblad Transport.

La mijlocul lunii aprilie, barometrul Drewry a devenit pozitiv pentru prima dată în multe luni, dar, de atunci, nu pare să existe o revigorare a ratei reale. Drewry prezice că tarifele est-vest vor oscila în jurul a 1.600 de dolari în săptămânile următoare.

Ratele sunt încă puțin mai mari decât înainte de pandemie; în urmă cu 5 ani, un container pe Shanghai-Europa costa 1.200 de dolari. Dar CEO-ul Hapag-Lloyd, Rolf Habben Jansen, spune că şi costurile sunt acum mult mai mari. În practică, rutele Asia-Europa navighează acum sub pragul de rentabilitate, a spus el. Prin urmare, tarifele trebuie să crească, chiar dacă va fi greu, pentru că volumele sunt încă mici, iar războiul şi recesiunea oferă puține speranțe pentru o redresare economică majoră. În acelaşi timp, companiile de transport îşi cresc capacitatea, deoarece au comandat multe nave noi.

Expertul Lars Jensen de la Vespucci Maritime e de părere că tarifele nu sunt atât de slabe pe cât ar fi putut fi. În mod normal, s-ar fi putut aștepta o nouă scădere a prețurilor după Anul Nou Chinezesc. Noile statistici Drewry’s nu indică un „război al prețurilor”, contrazice expertul danez alţi specialişti din industrie. De exemplu, CEO-ul Alan Murphy, Sea-Intelligence, a spus că piața actuală este „coaptă” pentru un război al prețurilor. „Scăderea profundă a prețurilor de anul trecut a fost războiul prețurilor”, e însă de părere analistul Peter Sand de la Xeneta.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 3 – iulie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare