Datele Indicelui preţurilor de transport rutier, realizat de Transport Exchange Group (TEG) în Regatul Unit, arată că prețurile de transport rutier de mărfuri au înregistrat o creştere modestă în iunie, în timp ce prețurile de curierat au rămas aproape la acelaşi nivel, comparativ cu luna mai.

Pe fondul unei creșteri puternice în mai, indicele TEG de transport rutier a crescut în iunie cu 1,8 puncte, până la 125,6 (+1,45% lunar şi +2,69% anual). Prețurile de transport de marfă au crescut cu 3,5 puncte în iunie (+2,93% lunar şi 3,98% anual), în timp ce preţurile de curierat au rămas aproape la nivel (+0,23% lunar).

Contrar tendințelor recente, atât prețurile la motorină, cât și la benzină, au scăzut în iunie. Motorina a oferit cea mai semnificativă reducere, scăzând cu 4,79 p. în iunie, la 151,52 p/litru (-3,06%), în vreme ce prețul benzinei a scăzut cu 3,05 p. până la 145,76 p/litru (-2,04%).

Datele recente descriu o imagine pozitivă pentru viitoarea atragere de șoferi de HGV. Conform companiei de formare HGVC, a existat o creștere cu 144% a numărului de femei care au obținut permise pentru categoriile C și C+E în ultimul deceniu. Cifrele DVLA arată că 27.200 de permise în categoria femeilor au fost eliberate între 2013 și 2023. Industria atrage, de asemenea, grupuri etnice diverse: aproximativ 25% dintre cursanții HGVC au fost negri, asiatici sau din alte categorii, în vreme ce media industriei este de 4%. „În iunie s-au întâmplat multe: pregătirea pentru alegerile generale, un pic de soare (în sfârșit), euro și Taylor Swift. Indicele de curierat are o corelație mai strânsă cu prețul combustibilului, așa că nu este de mirare că nu există un mesaj consistent din partea celor două componente principale TEG, indicele de curierat având o creștere mult mai puțin abruptă decât transportul”, spune Kirsten Tisdale, consultant senior în logistică și supply chain la Aricia Ltd.

În concluzie, iunie a fost o lună mai stabilă pentru creșterea indicelui general al prețurilor pentru transportul rutier, TEG, cu creșteri mici ale prețurilor de curierat. Prețurile combustibililor au început, în sfârșit, să scadă, dar este imposibil de știut dacă acest lucru va continua în iulie.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut