Țările de Jos și Franța sunt principalele ţări cu oportunități de creștere a pieţei imobiliarelor pentru logistică în 2024. Chiriile au crescut semnificativ în ultimii doi ani, iar acest lucru va continua și în 2024, potrivit studiului European Logistics Spotlight, realizat de Savills.

Investitorii imobiliari sunt interesați în special de piețele cu creșteri continue ale chiriilor după pandemie. Pe lângă Țările de Jos și Franța, unde începând cu T1 2022 a fost observată o creștere a prețurilor de închiriere de peste 30%, Republica Cehă, Belgia, Danemarca și Irlanda (Dublin) sunt, de asemenea, piețe promițătoare ca urmare a spaţiilor libere limitate de bunuri imobiliare logistice și industriale. Potrivit Warehouse Totaal, chiriile din aceste țări au crescut cu peste 10% între T1 2022 și T3 2023 și se așteaptă să crească în continuare. „Cu rate ale dobânzilor stabile în T1 2024, ne așteptăm ca majorarea chiriilor să joace între timp un rol crucial în atractivitatea imobiliară. În vremuri economice incerte, creșterile robuste ale chiriei sunt un indiciu al ofertei mai strânse pe piață. Creșterile chiriilor au fost, de asemenea, un factor decisiv pentru investițiile în imobiliare în logistica europeană în ultimii zece ani”, spune Douglas van Oers, Co-Head Logistics & Industrial la Savills Olanda.

Din perspectiva utilizatorului, Savills a identificat doi factori cheie pentru cererea de bunuri imobiliare logistice în 2024: creșterea stabilă din e-commerce și o tendință continuă de nearshoring în rândul producătorilor.

Creșterea comerțului electronic poate juca un rol important în extinderea cererii pentru bunuri imobiliare logistice. Acest lucru ar putea duce la o stabilizare a ratelor actuale de ocupare a spaţiilor logistice și la o scădere a disponibilităţii pe piață. Cercetările Savills privind creșterea comerțului electronic între 2023 și 2028 identifică Italia, Austria, Irlanda, Germania și Spania drept țările cu cea mai mare creștere în următorii patru ani.

Savills prezice, de asemenea, că nearshoring-ul va persista în următorul deceniu. Deși această tendință poate determina o creștere a cererii pentru spaţii logistice și industriale, Savills nu se așteaptă la o creștere explozivă precum cea a e-commerce în ultimii zece ani. „Deși se așteaptă o îmbunătățire a pieței în 2024, provocările vor rămâne. Costurile de finanțare vor scădea, dar nu vor reveni la nivelurile din 2019. Prin urmare, va fi necesară o creștere peste medie a chiriilor pentru a justifica deciziile de investiții și dezvoltare pe multe piețe. Cu toate acestea, piața de logistică rămâne solidă și își menține poziția puternică. În Țările de Jos există o ușoară creștere a ratelor de neocupare, dar la 4,4% aceasta rămâne în continuare scăzută. Prin urmare, Savills se așteaptă ca investitorii să fie mai critici atunci când aleg locațiile în acest an, locurile cu rate relativ scăzute de neocupare atrăgând atenția.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut