Ministrul Transporturilor și Infrastructurii din Turcia, Abdulkadir Uraloğlu, a anunțat că, de la 1 iulie, se vor actualiza taxele percepute navelor care trec prin strâmtoarea Bosfor, scrie Lojiport.

Taxele de traversare a Bosforului mai crescuseră în octombrie 2022, pentru prima dată în 39 de ani. „De la 1 iulie 2024, ca urmare a activității desfășurate cu instituțiile relevante sub coordonarea Direcției Afaceri Maritime, facem o nouă actualizare cu privire la taxele din Bosfor”, a spus ministrul turc al Transporturilor.

Abdulkadir Uraloğlu a reamintit că se aplică prevederile Convenției Strâmtorii Turciei de la Montreux. „Anterior, din 1983 până pe 7 octombrie 2022, colectam o taxă de 0,80 USD pe o valoare fixă. După 39 de ani, odată cu actualizarea pe care am făcut-o asupra acestor taxe prin Decretul Prezidenţial din 7 octombrie 2022, am mărit-o de aproximativ 5 ori, la 4,08 USD şi apoi la 4,42 USD, la 1 iulie 2023. Acum, începând cu 1 iulie 2024, va crește la 5,07 USD. De acum înainte, actualizările vor continua la 1 iulie în fiecare an.”

Conform Convenției de la Montreux, navele care trec prin strâmtorile Turciei fără escală sunt taxate pentru trei articole: serviciul de inspecție sanitară, serviciul far și serviciul de salvare. „La calcularea taxelor, tonajul net (NRT) ) al navelor este luat ca bază, în timp ce unitatea este indexată la prețul unciei de aur”, a spus ministrul Uraloğlu, completând: „pentru o navă cu 10.000 tonaj net, taxa totală era de 3.240 USD pentru far, salvare și servicii de sănătate înainte de prima actualizare în 2022. După 1 iulie 2024, această navă va plăti 20.370 USD, deci de 6,3 ori mai mult față de perioada de dinainte de 2022. În acest fel, afluxul valutar către trezoreria de stat va crește. „Cu taxele pe care le colectăm, ne îmbunătățim constant infrastructurile necesare și sistemele de monitorizare a traficului pentru a crește siguranța și securitatea maritimă, precum și siguranța mediului în Strâmtoarea Bosfor, una dintre cele mai riscante căi navigabile înguste din lume.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut