Datele Observatorului lunar pe care Fenadismer îl publică în colaborare cu Fundación el Quijote para el Transporte, privind termenele şi întârzierea plăților în transportul din Spania, arată că, în iulie, termenele de plată s-au situat în medie la 70 de zile, peste cele din luna precedentă. Cu toate acestea, procentul expeditorilor și intermediarilor care nu respectă legislația privind plata a scăzut la 53% în iulie.

Pe parcursul celor peste 10 ani de studiu privind evoluția termenelor de plată în sectorul transportului rutier, s-a observat lunar o evoluție pozitivă a respectării termenelor de către companiile de transport de marfă, operatorii de logistică și intermediarii care angajează transportatori, în special după intrarea în vigoare a regimului de penalități pentru combaterea întârzierii plăților, aprobat la sfârșitul lui 2021.

Astfel, în iulie, termenul mediu de plată s-a situat la 70 de zile, deși procentul în numărul companiilor care nu respectă legislația privind plata a scăzut cu 1%, până la 53% – din care 16% au depăşit chiar şi 120 de zile.

În ceea ce priveşte mijloacele folosite de clienți pentru a plăti serviciile transportatorilor, transferul se remarcă drept cel mai comun mijloc (75%) în iulie 2023, faţă de doar 15% în 2012. În acel an, s-a impus biletul la ordin, care ajunsese la 60-70% din mijloacele de plată folosite, metodă care acum abia ajunge la 4%. Semnificativă este și utilizarea confirmării, un instrument de plată „made in Spain” pe care instituțiile financiare spaniole au încercat să-l exporte în alte țări, și care, de-a lungul ultimului deceniu, a avut o evoluție neuniformă, atingând vârfuri de 50% de utilizare în câţiva ani.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut