Cele mai recente proiecții intermediare ale Transport Intelligence (Ti) indică faptul că piața logisticii contractuale este de așteptat să crească în 2023 într-un ritm puțin mai lent decât în 2022, deoarece economia intră într-o încetinire pronunțată și moderarea pieței observată în a doua jumătate a lui 2022 se va extinde în 2023. Piaţa se estimează că va crește cu 3,1% față de anul trecut, până la o valoare de 253.706,3 milioane de euro.

Încetinirile vor fi mai pronunțate în Europa (2%) și America de Nord (0,6%), care se așteaptă să înregistreze o creștere mult mai slabă în 2023, sub media globală.

Piața va fi condusă de regiunea Asia Pacific (5,7%), care ar putea înregistra un PIB puternic și creșterea producţiei şi retailului în anul următor, potrivit descrierii FMI în actualizarea sa din octombrie 2022: „Asia rămâne un punct luminos într-o economie globală din ce în ce mai letargică”.

America de Nord, Asia Pacific și Africa Subsahariană sunt singurele trei regiuni care se estimează că vor crește într-un ritm mai rapid în 2023 decât în 2022. Se pare că o creștere puternică în comerțul cu amănuntul și producție va compensa creșterea mai scăzută a PIB în America de Nord până în 2023. Asia Pacific între timp, se așteaptă la o creștere ușor mai puternică a PIB în 2023, precum și la o creștere puternică a retailului și producției. Se preconizează că toate celelalte regiuni, inclusiv Europa, vor crește într-un ritm mai lent de la an la an.

2023 va fi o poveste de creștere semnificativ redusă pentru majoritatea țărilor europene pe piața logisticii contractuale. Se estimează că piața europeană va ajunge la 74.091,4 EUR în 2023, cu o rată de creștere estimată de încetinire de 0,6%, pe măsură ce condițiile economice continuă să se înăsprească. Unele economii majore din Europa vor vedea o creștere a pieței de logistică contractuală încetinită până la mai puțin de 1% în 2023, iar altele vor experimenta o creștere încetinită de la ratele anterioare destul de ridicate. Deși există previziuni contradictorii cu privire la creșterea retailului în 2023, se preconizează că producția din Regatul Unit va scădea în 2023. Pentru Europa, creșterea reală a PIB în regiune este de așteptat să scadă semnificativ, de la 1,9% la 0,3% în 2023, potrivit FMI.

În viitor, piața e de aşteptat să crească la un CAGR 2021-2026 de 3,7%, atingând o valoare de 286.066,3 EUR, deoarece economia continuă să se confrunte cu o încetinire economică și inflație.

Prognozele pe cinci ani sunt din ce în ce mai incerte și vor depinde de diferiți factori imprevizibili. Durata și rezultatul războiului din Ucraina, precum și răspunsul la creșterea inflației și o încetinire a economiei globale, ar putea avea impact asupra creșterii pieței.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut