
Piața europeană de transport a fost la un nivel mai scăzut în primele şase luni ale anului, față de 2022. După un prim trimestru slab, în T2 2023, pe piața spot din Europa erau disponibile, potrivit TimoCom, în medie cu 46,3% mai puține oferte de marfă decât în 2022. În Germania, au existat chiar și cu 59% mai puține oferte. Prețul mediu european de marfă pe kilometru a fost cu 14,1% mai mic în al doilea trimestru decât în T2 2022. Pe de altă parte, de la un trimestru la altul, în 2023, s-a înregistrat un trend timid pozitiv al cererii de transport.
După ultimii doi ani caracterizați încă de efectele pandemiei, transportul rutier de marfă s-a calmat. După un început slab în primul trimestru, au existat semne de creștere a cererii de transport în cel de-al doilea trimestru. Spre deosebire de climatul de afaceri, în aprilie au fost plasate pe piața spot cu 40% mai multe oferte de marfă, iar în Germania cu 61% mai multă marfă decât în martie 2023. În mai, au existat încă 18% mai multe oferte de marfă în Germania față de luna precedentă, iar la nivel european creșterea a fost de 8%, în vreme ce iunie a fost marcată de o scădere de 15%. În ansamblu, pe piața TimoCom au existat cu 57% mai multe oferte de transport de marfă decât în trimestrul precedent, potrivit LogInfo24.com.
Potrivit Oficiului Federal de Statistică, importurile și exporturile Germaniei au scăzut. Economia slăbește în Europa, ceea ce se reflectă şi în barometrul TimoCom. Comparativ cu același trimestru al anului precedent, scăderi mari au fost măsurate din nou pe rutele Germania-Franța (-53%) și Franța-Germania (-64%). De asemenea, au fost cu 56% mai puține oferte din Belgia către Germania. Din Olanda au existat cu 40% mai puține oferte de marfă destinate Germaniei. S-a înregistrat și o scădere a transporturilor din Germania către Belgia, Olanda, Italia și Cehia.
În T2, comparativ cu T1 2023, creșteri clare ale ofertelor de marfă pot fi observate pe multe rute legate de Germania, inclusiv către și dinspre Belgia, Olanda și Italia.
În timp ce Marea Britanie și Polonia au reușit să-și crească în mod semnificativ cererea de transport intern, evoluția în Germania și Franța, precum și în Austria și Ungaria a fost negativă față de T2 2022. În comparație cu T1 2023, însă, există a fost o creștere clară a ofertelor de transport de marfă pentru că, deși Franța și Germania au avut creșteri excepționale ale ofertelor de transport de marfă în T2 2022, ca efect de recuperare după pandemie, acestea nu au fost la fel de puternice în Marea Britanie și Polonia.
Din iunie, a existat o tendință de scădere a numărului de oferte de marfă în toată Europa, din cauza lunilor de vară în mod tradițional slabe, care se confruntă și cu o încetinire a activității economice. În iunie, intrările de mărfuri în Europa au scăzut cu 15% față de luna precedentă.
Surprinzător este faptul că spațiul de încărcare disponibil nu a crescut în această perioadă, ci a scăzut cu 10% față de anul precedent și cu 29% față de trimestrul precedent. „Transportatorii de marfă și-au oferit din nou serviciile prin canalele clasice de vânzare sau, din cauza lipsei perspectivelor de succes, au pus la dispoziție pe piață o capacitate mai mică. Însă, cel mai târziu până în toamnă, capacitățile de transport vor fi probabil mai solicitate, iar camioanele vor fi din nou utilizate pe deplin”, spune Gunnar Gburek, șeful Business Affairs la TimoCom.