Olanda este pregătită să accepte 50.000 de refugiați ucraineni într-o primă etapă, iar în acest sens autoritățile lansează un program dedicat de angajare. În special sectorul transporturilor și logisticii oferă oportunități excelente de găsire a unui loc de muncă, precizează Asociația olandeză de Transport și Logistică (TLN).

La 1 aprilie 2022, în Olanda începe Programul Național care va facilita accesul refugiaților ucraineni pe piața olandeză a muncii. Astfel, companiile locale au posibilitatea de a ajuta oamenii care au fost nevoiți să-și părăsească ţara din cauza războiului și, în același timp, să-şi reducă deficitul de muncitori. De asemenea, refugiații din Ucraina de pe teritoriul Olandei intră sub incidența Directivei UE privind protecția temporară. Acest document oferă protecție timp de un an, dar apoi poate fi prelungită de două ori cu 6 luni. După aceea, guvernul va furniza documentele necesare pentru rezidență. În plus, este de așteptat ca, de la 1 aprilie, refugiații din Ucraina să nu mai aibă nevoie de permis de muncă în Olanda.

Persoanelor protejate temporar li se va permite să lucreze pentru a se întreține. Aceștia pot face acest lucru în calitate de angajat sau ca persoană care desfășoară activități independente, dar nu mai mult decât durata protecției lor temporare.

Deşi de la 1 aprilie vor fi aplicate reguli flexibile pentru angajarea refugiaților, totuși, dacă un angajator dorește să angajeze un refugiat ca șofer de camion, atunci ucraineanul trebuie să aibă un permis de conducere C/CE valabil în UE, cu codul 95. Altfel, licențele ucrainene nu sunt valabile în țările Uniunii Europene.

Ca o cale de ieșire din această situație, unui refugiat ucrainean i se poate oferi un loc de muncă în industria logistică, deoarece nu există cerințe speciale. În acest timp, el poate urma un curs de pregătire a șoferilor de camion pentru a îndeplini cerințele profesionale ale Olandei.

Dat fiind că Ucraina nu este membru UE, ucrainenii au mai puține oportunități de a se stabili și de a lucra în statele membre. Cu toate acestea, cetățenii ucraineni lucrează ca șoferi de camion în Olanda de mulți ani şi asta pentru că, în cele mai multe cazuri, lucrează în țările UE prin companii poloneze sau lituaniene. Statele membre UE Polonia și Lituania au încheiat acorduri bilaterale de asociere cu Ucraina care permit şoferilor ucraineni să solicite permise de muncă în aceste țări. În 2021, doar în Polonia au fost eliberate aproape 75.000 de permise de muncă în sectorul transporturilor, cele mai multe dintre ele pentru ucraineni.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare