Pachetul Mobilitate a organizat transportul de mărfuri cu vehicule cu MTMA între 2,5 şi 3,5 t. Din acest an, antreprenorii care utilizează astfel de vehicule, pentru a efectua transport transfrontalier, trebuie să aibă licență comunitară. Treptat, vor fi implementate şi reglementările privind echiparea vehiculelor cu tahografe digitale și privind timpul de conducere şi odihnă. Autoritățile UE s-au oprit însă la jumătate, consideră Truck Focus. O problemă arzătoare din punct de vedere al competitivității, accesului egal la profesie și piață și al siguranței pasagerilor, este încă transportul rutier transfrontalier de călători cu microbuzele cu 7-9 locuri, a căror problemă nu a fost rezolvată până în prezent.

Asociația Angajatorilor din Transport și Logistică din Polonia i-a cerut Comisarului UE pentru Transporturi, Adina Vălean, să întreprindă o inițiativă legislativă la nivelul CE care să vizeze reglementarea cuprinzătoare și uniformă a transportului de persoane cu vehicule de 7-9 locuri. Aceste maşini pot completa sistemul european de transport de persoane, mai ales acolo unde este necesară o mai mare flexibilitate a serviciilor, unde nu există terminale, unde sunt necesare servicii similare modelului „door to door” și unde prea puțini potențiali pasageri fac autobuzele neprofitabile. Antreprenorii care utilizează astfel de microbuze ar trebui să își poată furniza serviciile în aceleași condiții în întreaga UE și în fiecare dintre statele sale membre.

Pe de altă parte, e necesară eliminarea patologiei care amenință sănătatea și viața pasagerilor transportați și a altor utilizatori ai drumului, concurența neloială în ceea ce privește transportul cu autobuzul și alți transportatori care folosesc vehicule mici, precum și condițiile sociale neadecvate în care lucrează șoferii. Companiile trebuie să se supună acelorași reguli și condiții ca şi autobuzele. Și organismele de control ar trebui să poată verifica pe deplin îndeplinirea cerințelor legale în fiecare stat membru, indiferent de țara de origine a transportatorului.

Ca urmare, TLP l-a informat despre inițiativă pe Andrzej Adamczyk, ministrul polonez al infrastructurii, solicitându-i să acționeze în această problemă în guvern. De asemenea, TLP va încerca să convingă membrii influenți ai Parlamentului European, organizațiile de transportatori din alte state membre UE și toate instituțiile a căror voce și opinie pot fi importante în chestiuni de furnizare transfrontalieră de servicii, drepturile consumatorilor sau siguranța transportului rutier, să ia această inițiativă.

În prezent, transportul de pasageri cu astfel de vehicule este reglementat doar de legislația națională a statelor membre UE. Astfel de reglementări sunt, de asemenea, adoptate în Legea poloneză privind transportul rutier. Din păcate, acestea se pot aplica doar transportului intern – utilizarea este limitată la entitățile înregistrate pe teritoriul statului care a emis aceste reglementări.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare