Marea majoritate a celor mai mari și mai aglomerate porturi de containere din lume se află în Asia. Continentul este o parte esențială a lanțului global de aprovizionare, ceea ce a fost dovedit în perioada Covid-19, cu blocajele locale care au afectat puternic comerțul global.

Topul celor mai aglomerate porturi din Asia, pe baza volumelor de containere manipulate în 2020, potrivit container-news.com, cuprinde:

  1. Portul Shanghai, China

Cu producția anuală din 2020 care depășește 43,5 milioane TEU, portul Shanghai se clasează pentru al 11-lea an consecutiv drept cel mai aglomerat port de containere din lume. Deservit de rețele rutiere și feroviare, portul chinez are acces la părțile de sud și de nord ale zonei de coastă, la oceane din întreaga lume, precum și la bazinul râului Yangtze, râurile interioare ale provinciilor Jiangsu, Zhejiang și Anhui și lacul Taihu.

Terminalele publice din portul Shanghai sunt operate de Shanghai International Port Group Co. Ltd. (SIPG), cea mai mare companie cotată la bursă în operațiuni portuare din China continentală.

  1. Portul Singapore, Singapore

Portul Singapore este al doilea cel mai aglomerat port de containere nu numai din Asia, ci și la nivel global, cu producția anuală în 2020 de 36.870.900 TEU. Locația sa strategică la intersecția Asiei de Est și de Vest permite companiilor să acceseze piețele în expansiune ale regiunii.

Situate în districtele Tanjong Pagar, Keppel, Brani, Pasir Panjang, Sembawang și Jurong, terminalele din Singapore sunt administrate de PSA Singapore Terminals și Jurong Port Pte Ltd.

  1. Portul Ningbo, China

Cel de-al treilea cel mai aglomerat port din Asia este situat în mijlocul coastei continentale a Chinei. Portul chinez Ningbo, care oferă 260 de rute de containere care conectează peste 600 de porturi din 190 de țări și regiuni, a depășit 30 de milioane de TEU de la începutul anului până astăzi, pentru prima dată în istoria sa, depășind debitul anual de anul trecut de 28,72 milioane TEU.

  1. Portul Shenzhen, China

Portul Shenzhen este un nume colectiv al unui număr de porturi împreună cu părți ale coastei Shenzhen, inclusiv zonele portuare Yantian și Dapeng din est și zonele portului Nanshan, Dachan Bay, Dachan Island, Xiaochan Island și Bao’an în vest. Shenzhen se clasează pe locul al patrulea, manipulând peste 26,54 milioane TEU în 2020 și constituind unul dintre principalele hub-uri de containere din lume.

  1. Portul Guangzhou, China

Cel de-al cincilea cel mai aglomerat port de containere din Asia cuprinde patru zone portuare, inclusiv Henan Terminal, Huangpu, Xinsha Terminal și Nansha. Districtul portului Nansha, care acoperă o rază de 100 km, este situat în centrul deltei râului Pearl și conectează orașele de pe ambele maluri ale râului, permițând portului să gestioneze anul trecut 23,19 milioane TEU.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut