Numărul fraudelor produse de transportatorii fantomă a crescut semnificativ în ultimul an. Aceştia merg la clienți, încarcă un camion și apoi dispar cu marfa, scrie Logist.Today, preluând informaţia de pe portalul ruv.de.
Avocatul R+V Kravag, Alexander Gsell, explică de ce companiile predau bunurile hoților. Atunci când mărfurile trebuie transportate din punctul A în punctul B, comenzile de marfă sunt adesea transmise prin bursele de marfă online, unde, pentru a-și ascunde identitatea, firmele fantomă folosesc de obicei numele unui expeditor cunoscut, modificând o parte din adresa de e-mail a acestuia. De exemplu, la cuvântul italian „trasporti” este adăugat cu un „n”, iar adresa de e-mail se termină cu @transporti.it. Documentele lipsă, cum ar fi dovada asigurării, sunt, de asemenea, falsificate. „Puteți să vă gândiți la aceasta ca la o piață de anunțuri clasificate Ebay pentru comenzile de marfă. Comenzile de transport sunt oferite aici – câteva zeci de mii pe zi numai în Germania. Efortul hoților este minim. Tot ce trebuie să facă este să primească comanda și să o încarce în camion”, spune Alexandru Gsell.
Transportul metalelor este popular printre hoți, aceştia ştiind exact unde este produs cuprul și unde este livrat. Dar există grupuri de infractori specializaţi în produse electronice, în timp ce alții vizează alimentele.