Pe 25 august, Curtea daneză din Sønderborg a emis hotărârea în procesul care vizează proprietarul companiei Kurt Beier Transport și alţi trei inculpați; judecătorii au stabilit pentru toţi achitarea în acuzația de cămătărie, considerând că firma nu a folosit ilegal 40 de șoferi – 26 filipinezi și 4 din Sri Lanka – angajați de filiala poloneză a lui Kurt Beier pentru a efectua transporturi. Curtea însă a condamnat proprietarul și directorul companiei la plata unei amenzi de 100.000 de coroane (aproximativ 13.400 de euro), respectiv 25.000 de coroane (aproximativ 3.300 de euro) pentru că au găzduit șoferi filipinezi în condiţii inadecvate în Podborg.

Dacă acuzarea nu face apel, povestea care a început în octombrie 2018 se va încheia.

În iulie 2020, procurorul renunțase la acuzația de trafic de persoane, transformând-o în cămătărie agravată (legea daneză include și exploatarea economică gravă a lucrătorilor în această infracțiune). Cu această acuzație a început procesul, împreună cu cel de găzduire a șoferilor în containere sau spații cu măsuri de igienă și siguranță precare.

În timpul procesului, procurorul Mads Bjerg Olesen a cerut pedepse grele: trei ani de închisoare, o amendă totală de 5,5 milioane de coroane (aproximativ 740.000 de euro) și o confiscare de milioane de euro pentru a compensa pierderile pentru Trezorerie și șoferi. În schimb, apărarea a solicitat achitarea completă, argumentând că șoferii au fost angajați în mod obişnuit de către filiala poloneză HBT Internationale Transporte și au efectuat transport internațional autorizat.

În centrul litigiului se afla întrebarea dacă HBT Internationale Transporte a desfășurat o adevărată afacere de transport sau a fost doar o companie utilizată de Kurt Beier Transport pentru a utiliza ilegal șoferi non-europeni. Judecătorii au acceptat prima ipoteză, achitându-i pe inculpați, dar au recunoscut totuși că șoferii de camion au fost găzduiți în condiții nepotrivite, aplicând sancțiunea.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut