Găsirea unui șofer de camion a devenit dificilă şi în SUA, tinerii americani fiind atraşi mai degrabă de cu totul alte meserii. Asociația Transportatorilor Americani (ATA) a estimat în 2019 o lipsă de 60.000 de şoferi, cifră care se va amplifica la 100.000 până în 2023. Redresarea post-Covid care crește cererea de transport nu poate fi satisfăcută pe deplin acum din cauza lipsei șoferilor de camioane. Iar firmele îi cer guvernului să acționeze.

Prima cerinţă este de a facilita imigrația și nu numai din alte state americane. America Journal of Transportation observă că se caută personal în Africa de Sud, deoarece o parte a populației vorbește engleză. Agențiile de recrutare observă o creștere accentuată a cererilor din partea industriei transporturilor, care, în cazul Visa Solutions, s-au dublat față de perioada pre-Covid. Un prim pas în aducerea șoferilor străini este însă simplificarea obţinerii vizelor.

O a doua măsură ar fi reducerea vârstei de conducere a vehiculelor utilitare de la 21 la 18 ani. Apoi, există întotdeauna stimulentul economic, deşi salariile șoferilor au crescut, în unele cazuri, până la 50 % în ultimii cinci ani.

Pe de altă parte, asociația Owner Operator Independent Drivers, care adună 150.000 de transportatori independenţi, afirmă că nu există o lipsă reală, iar semnalele de alarmă ale ATA, care reprezintă flotele mari, servesc la împingerea guvernului să ia măsuri pentru a reduce costurile de personal și pentru a slăbi regulile. Asociația argumentează cu cifre: potrivit Asociației Americane a Administratorilor de Autovehicule, în fiecare an în SUA sunt eliberate 450 de licențe noi pentru camioane, comparativ cu un număr variabil de șoferi de la 300.000 – 500.000. Prin urmare, deficitul ar afecta în principal companiile mari și nu ar rezulta atât de mult din lipsa licențelor, ci din faptul că, din zece șoferi, nouă schimbă companiile într-un an, iar acest lucru necesită căutări continue.

Salariul mediu al unui șofer de camion angajat în SUA este de 47.130 de dolari pe an, dar timpul de lucru poate ajunge şi la 70 de ore pe săptămână. În plus, în SUA nu există tahograf și doar cu câțiva ani în urmă a fost introdus un dispozitiv care măsoară timpul de conducere. În plus, plata se bazează pe distanţă, cu o medie de 52,3 cenți pe milă, fără suplimente pentru activități precum încărcarea și descărcarea sau indemnizațiile de călătorie.

Apoi, chiar şi în SUA este adesea dificilă găsirea unui loc sigur pentru a opri, în ciuda spațiilor mari, iar faptul că statisticile arată că șoferii de camioane sunt de zece ori mai predispuși să sufere un deces la locul de muncă decât un lucrător cu o slujbă medie, îi împinge pe mulţi să aleagă locuri de muncă poate la fel de grele, dar care necesită mai puține absențe de acasă și mai puține riscuri, precum construcțiile sau industria.

Un alt element care a redus numărul șoferilor este noua legislație antidrog care obligă șoferii la verificări şi la retragerea licenţei în cazul unui test pozitiv. Se estimează că, de la intrarea în vigoare a acesteia, în 2020, cel puțin 54.000 de șoferi au fost nevoiţi să părăsească volanul.

Deci şi în Statele Unite dezbaterea privind cauzele lipsei de şoferi este deschisă, demonstrând că este o problemă complexă care necesită un set de soluții, încheie Trasporto Europa.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut