Circa 75% din traficul dintre Italia și Serbia a fost efectuat anul trecut de către transportatori sârbi, iar restul de 25% de către cărăuşi din țări terțe. Asta înseamnă că, pe această relaţie, nu există transportatori italieni, trage un semnal de alarmă Asociația Companiilor de Transport Auto din Italia (ANITA).

După cum relatează Logist.Today, Comisia mixtă a reprezentanților Italiei și Serbiei privind transportul rutier internațional a stabilit cota de autorizații bilaterale pentru 2024. Pe baza statisticilor din 2022, ANITA – singura asociație prezentă – a subliniat că acordul bilateral ar trebui să permită companiilor din ambele țări să lucreze într-un mod reciproc avantajos. „Pentru prima dată într-o întâlnire bilaterală cu țări din afara UE, se arată negru pe alb că numărul companiilor de transport italiene este irelevant și absent de la schimburile comerciale. Asta ar trebui să facă pe toată lumea să se gândească la implicațiile asupra economiei italiene pe termen mediu și lung”, subliniază Riccardo Morelli, Președintele ANITA.

Potrivit ANITA, clientul vinde adesea marfa cu autolivrare, fără a lua în considerare transportatorul pe care cumpărătorul îl alege. Iar o cotă de autorizaţii care acoperă în totalitate nevoia de transport între cele două țări elimină companiile italiene de transport care au costuri de personal și operare mai mari decât cele din țări non-UE. „Cheltuielile operaționale mai mari în Italia, dar mai ales creșterea constantă a cotei, au dus la o liberalizare de facto a traficului cu diverse țări din afara UE în ultimii ani.”

În prezent, în Serbia, există aproximativ 9.000 de companii producătoare cu capital italian, din care 1.200 au capital italian majoritar. Ca urmare a utilizării ansamblurilor tractor-semiremorcă, transportorii sârbi au tractat circa 800 de semiremorci italiene din cota de bază totală autorizată de 22.300 de autorizaţii pentru 2023, la care s-a adăugat deja o cotă suplimentară.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut