Migrația transportatorilor lituanieni în afara țării se desfășoară de câțiva ani, dar acest lucru a fost remarcat mai ales în timpul pandemiei. Cea mai populară țară este Polonia, dar sunt companii care aleg și Olanda, Belgia și Germania, unde mediul fiscal este mai favorabil, potrivit klaipeda.lt.

În prezent, peste 800 de companii de transport și logistică își continuă activitățile în afara Lituaniei, înființând sucursale sau filiale în alte ţări şi înmatriculând peste 8.000 de vehicule în străinătate. În momentul de față, doar în Polonia există aproximativ 700 de transportatori care au înregistrat acolo aproximativ 7.000 de unități.

Potrivit secretarului general al Asociației Naționale a Transportatorilor Rutieri (Linava), Zenon Buivydas, sectorul transporturilor generează 13% din PIB-ul țării, iar la mutarea unei afaceri în străinătate, bugetul de stat pierde cea mai mare parte a veniturilor care ar trebui să fie colectate din diverse taxe plătite de transportatori.

Potrivit reprezentantului Linava, este însă puțin probabil să se poată opri emigrarea transportatorilor până când Lituania nu va oferi un mediu fiscal mai favorabil afacerilor, condiții de angajare mai rapide și mai flexibile pentru șoferii de camioane din țări terțe, aşa cum face, de exemplu, Polonia. Prin urmare, este probabil ca numărul companiilor de transport stabilite în străinătate să continue să crească.

Companii cu capital lituanian sunt create activ și în Germania. Majoritatea companiilor mari cu capital lituanian s-au stabilit deja în această țară, iar acum companiile mijlocii intră pe piața germană. Recent, au fost primite solicitări şi de la firme mici, care oferă adesea și alte servicii pe lângă serviciile de transport. „Cererea de servicii de transport în Germania este acum uriașă, sunt multe comenzi și oportunitățile de afaceri sunt mari. În ultimele luni, pentru transportul de mărfuri s-a plătit cu până la 10% mai mult decât înainte”, precizează avocatul specializat Danguole Hakkel pentru publicaţia lituaniană.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare