
Transportatorii lituanieni sunt revoltați de concurența neloială a companiilor străine care încalcă regulile, dar care rareori sunt supuse controlului, relatează Lrytas.lt. În opinia acestora, lituanienii sunt verificați de o dată și jumătate mai mult decât străinii.
Transportatorii spun că Administrația Lituaniană pentru Securitatea Transporturilor (LTSA) verifică în principal cărăuşii lituanieni, chiar mult mai des decât controlează transportatorii din alte țări. „De exemplu, un șofer din Asia vine în Lituania, conduce fără card în tahograf și nu respectă programul de muncă și odihnă. El și compania la care lucrează ar trebui să primească o amendă uriașă – dar noi nu avem asta”, spune Viktoras Monkevicius, șeful companiei Wisla.
Secretarul general al Uniunii Transporturilor Lituaniene (LVS), Sigitas Žilius, reclamă, de asemenea, faptul că străinii conduc de cele mai multe ori fără carduri de tahograf „Este una dintre cele mai grave infracțiuni. Transportatorii din unele țări, precum Kârgâzstan și Uzbekistan, nu le folosesc deloc. Dacă o mașină parcurge mii de kilometri fără card, compania trebuie să primească o amendă de până la zeci de mii de euro. Statul nostru nu colectează aceste amenzi de la terți.” Potrivit acestuia, șoferii din alte ţări conduc adesea fără permise, unii dintre ei nici măcar nu sunt angajați, iar camioanele prezintă defecţiuni. Potrivit Logist.Today, şi secretarul LVS pentru Relații cu Țările Străine, Mecislavas Atroshkevicius, spune că șoferii din țări terțe merg în mașini defecte și nu respectă programul de lucru. În același timp, regulile pentru șoferii lituanieni sunt foarte stricte, deși lucrează pe același teritoriu. „Vrem ca LTSA să verifice mai mult transportatorii străini. Suntem verificați în mod constant în Polonia, Germania și alte țări. Nu veți vedea inspectoratul de trafic german verificând în mod special mașinile germane. De obicei ei controlează șoferii din blocul de Est, lituanieni și polonezi. Cerem acest lucru și de la LTSA.”
În opinia sa, o astfel de nedreptate a apărut din cauza faptului că inspectorilor le este mai comod să controleze şi să amendeze companiile lituaniene. În plus, LTSA nu dispune de o parcare unde să poată fi duse camioanele confiscate. Atroshkevicius adaugă că numai anul acesta au fost inspectate peste 4.000 de camioane, din care peste 2.500 înmatriculate în Lituania. Asta înseamnă că lituanienii sunt verificați de o dată și jumătate mai mult. Potrivit expertului, proporțiile ar trebui să fie diferite: 3.000 de camioane inspectate ar trebui să fie străine.
Managerul de relații publice LTSA, Egle Kucinskaite, spune că astfel de informații de la transportatori nu se bazează pe cifre sau fapte – LTSA a efectuat 4.117 inspecții în acest an. Dintre acestea, 2.589 la camioane înregistrate în Lituania, 591 în Polonia, 207 în Letonia. Au fost verificate 584 de vehicule neînmatriculate în UE, din care 248 din Kazahstan, 82 în Uzbekistan, 156 în regiunea Kaliningrad. „Sancțiunile și regulile trebuie să fie nediscriminatorii. Numărul mai mic de străini verificați se datorează și situației geopolitice. Înainte de război, transportatorii ruși și belaruşi reprezentau cel mai mare număr de autotractoare din țări terțe. În acest moment, camioanele din aceste țări nu mai au voie să intre în Lituania, așa că, în mod firesc, inspecția tehnică a acestora nu mai este efectuată”, spune Egle Kucinskaite. Mai mult, datele LTSA arată că firmele și vehiculele străine sunt examinate cu atenție. De exemplu, la transportatorii kazahi inspectați în acest an, au fost detectate 159 de încălcări: 90 privind condițiile tehnice, 63 privind perioadele de muncă, iar 59 nu au respectat procedura de utilizare a autorizaţiilor.