Sprijinul guvernamental acordat transportatorilor este un subiect întâlnit de obicei în legătură cu țările vest-europene, de altfel cunoscute pentru protestele lor de succes. În Europa Centrală și de Est, astfel de programe sunt practic inexistente şi mai degrabă se vehiculează în mod frecvent că guvernul nu poate sprijini transportul, deoarece Uniunea Europeană ar considera că acest lucru generează o concurență neloială. Cu toate acestea, administrația locală din România tocmai a pregătit un program de sprijin pentru companiile de transport și a obținut și avizul oficial al Comisiei Europene.

Sprijinul guvernamental este acordat cu scopul de a ajuta companiile de transport româneşti în fața problemelor cauzate de războiul din Ucraina – este vorba în primul rând de o creștere bruscă a prețurilor carburanților, deși sunt luate în considerare și alte pierderi legate de situația geopolitică dificilă și de sancțiuni. Proximitatea de Ucraina face ca efectele economice negative cu care se confruntă transportatorii noştri să fie mai mari decât în cazul companiilor din vest.

Bugetul total al acestui sprijin, care are ca scop circulația neîntreruptă a mărfurilor și a persoanelor pe cale rutieră, urmează să se ridice la 60,7 milioane de euro. Având acordul CE, banii pot fi plătiți transportatorilor fără teama de reacția Bruxelles-ului. Sprijinul se va acorda sub formă de lichidități companiilor afectate, indiferent de mărime.

Granturile directe se vor acorda până la 31 decembrie 2022, în limita unei anumite valori.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare