Închiderea punctelor de trecere a frontierei este amenințată de transportatorii slovaci care doresc să atragă atenția asupra situației din sector. Guvernului i se cere să reducă accizele la carburanți cu 30%, cel puțin temporar, după exemplul țărilor vecine, Ungaria şi Polonia.

Acţiunea transportului rutier de mărfuri slovac a început luni, 14 februarie, în capitala Bratislava și acum a ajuns la granița cu Cehia, încercând să blocheze circulația pe autostrada care leagă cele două țări. Protestul este organizat de asociația transportatorilor rutieri Unie Autodopravců Slovenska (UNAS), care a amenințat că îl va extinde până la granițele cu Polonia și Ungaria și îl va continua până când guvernul îi va accepta cererile. Protestul s-a declanşat împotriva creșterii prețului motorinei, care amenință existența multor companii, la fel ca în restul Europei. Principala cerere se referă la reducerea accizelor la motorină, pentru a limita prețul, și a taxelor de autostradă de la 19 la 12 cenți pe kilometru timp de cel puțin șase luni.

„Vom începe prin închiderea principalelor puncte de trecere a frontierei, precum Jókút, Orava, Komárom și Ipolyság, pentru a crește treptat presiunea”, a spus Stanislav Skala, de la Sindicatul Slovac de Marfă, membru UNAS.

Slovacia are în prezent cele mai mari prețuri la benzină și motorină în comparație cu țările vecine și, prin urmare, nu este în măsură să se apuce de lupta împotriva transportatorilor străini concurenți.

Transportatorii care protestează s-au întâlnit deja vinerea trecută cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și Finanțelor, dar nu au putut ajunge la un acord. Liderii UNAS s-au plâns că guvernul a respins discuțiile, catalogându-le fasciste.

UPDATE: Greva se suspendă temporar

Guvernul slovac şi-a exprimat disponibilitatea de a negocia cu transportatorii care protestează, dar aceştia trebuie să părăsească graniţele. Reprezentanţii asociaţiilor şi sindicatelor au convenit să suspende greva începând cu 17.02, orele 22:00.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare