Mai mulți transporatori s-au plâns la Fenadismer, Federația spaniolă de transport, de faptul că sunt clienți din rândul multinaționalelor, al operatorilor de logistică, al firmelor de construcții, dar și al unor firme de transport marfă, care în mod sistematic nu respectă termenele maxime legale de plată, acestea depășind în unele cazuri 210 zile.

În Spania s-a aprobat încă din octombrie 2021 o lege pentru sancționarea întârzierilor de plată în sectorul transporturilor. Iar în cazurile mai grave, amenzile pot ajunge și la 30.000 de euro. Cu toate acestea, numeroase companii ignoră încă noile reguli. Fenadismer a prezentat Ministerului Transporturilor o serie de reclamații împotriva mai multor clienți care nu respectă în continuare în mod sistematic termenele maxime de plată stabilite de legislația în vigoare. În unele cazuri, plata vine chiar și după 210 zile.

Fenadismer pregătește lunar Observatorul Permanent al plăților şi delicvenţelor în sectorul transportului rutier, pe care l-a lansat în 2012 în colaborare cu Fundația Quijote pentru Transport, care confirmă faptul că, tendința de creștere a termenelor de plată care avea loc în ultimii ani a fost întreruptă, dar este încă necesară acțiunea activă a serviciilor de inspecție pentru a se asigura respectarea deplină a acestora.

În luna mai, termenele de plată s-au redus, ajungând la o medie de 75 de zile, deși există încă un procent semnificativ de nerespectare a regulii, mai exact 56% (față de 64% în aprilie), 35% dintre companii au plătit după mai mult de 90 de zile și 17% după mai mult de 120 de zile, adică la 6 luni.

Mijloacele de plată utilizate cel mai frecvent au fost: transferul bancar (67%), urmat de confirmare (26%), biletul la ordin (7%) și cecul (<1%).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare