Transportul aerian global continuă să crească, rămânând la un ritm mai mare decât înainte de pandemie. Sondajele lunare ale IATA indică în septembrie 2021 o creștere a traficului, în termeni de tone pe kilometru, de 9,1% față de aceeași lună din 2019 (IATA nu ia în considerare 2020, un an diferit din cauza pandemiei), valoare care se ridică la 9,4% având în vedere doar operațiunile internaționale.

Pe de altă parte, oferta de cală rămâne scăzută, suferind încă din cauza reducerii zborurilor de pasageri. IATA raportează că în septembrie 2021 aceasta a fost cu 8,9% mai mică decât în aceeași lună a lui 2019, valoare care devine -12% având în vedere doar operațiunile internaționale. Elementele care stau la baza creșterii transportului aerian sunt diferite.

Prima se referă la întârzierile în livrare a numeroase mărfuri, care le împing către avioane, mai repede decât către nave și trenuri, pentru a compensa timpul pierdut în procesul de producție. Acest lucru este demonstrat și de Indicele Managerilor de Achiziții privind termenele de livrare către furnizori, care în septembrie era la 36 de puncte. Valorile sub 50 sunt favorabile călătoriilor cu avionul.

Comenzile de export și producția rămân, de asemenea, pozitive. Aceasta din urmă se extinde la nivel global, deși dă semne de contracție în economiile emergente. Un alt factor în favoarea transportului aerian este raportul scăzut dintre stoc și vânzări, având în vedere evenimentele majore de retail precum Single’s Day, Black Friday și Cyber Monday. Dar, în acest caz, există temeri cu privire la lipsa de stocuri.

Creșterea tarifelor de marfă pentru transportul de containere favorizează și transportul aerian, deoarece reduce diferența de cost între cele două. IATA notează că înainte de criza pandemică prețul mediu pe aerian era de 12,5 ori mai mare decât cel maritim, raport care a fost redus la trei în septembrie. Pentru a evita întreruperile în lanțul de aprovizionare, care au apărut deja în Statele Unite, IATA le cere guvernelor să nu aplice acele restricții legate de Covid-19 echipajelor avioanelor cargo concepute pentru pasageri.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare