Potrivit datelor furnizate de Bursa Internațională de Mărfuri Rutiere, ATI.SU, cererea de transport rutier internațional în Belarus este în scădere, nu doar către Europa, ci și către Federația Rusă. Pe de altă parte, transportul către Turcia și Georgia a stabilit recorduri, cu +409%, respectiv +347%.

Potrivit Asociației Transportatorilor Rutieri Internaționali din Republica Belarus (BAMAP), în trimestrul al doilea numărul total de cereri de transport către Belarus din alte țări a scăzut cu 7% față de T1. Mai mult, dinamica s-a înrăutățit de la lună la lună, iar în iunie, scăderea cererii a ajuns la 16%. În același timp, se observă că ponderea principală a scăderii revine transporturilor din Federația Rusă, după ce în T2 acestea au scăzut cu 13% față de primele trei luni ale anului.

Directorul companiei reprezentative a ATI.SU din Belarus, Tatyana Soldatenko, a afirmat că în T1 a avut loc o creștere bruscă a volumului de trafic din Rusia către Belarus, dar în acest moment situația s-a schimbat dramatic. Ea a afirmat că scăderea cererii de transport este de înțeles având în vedere sancțiunile impuse. O serie de producători își reorientează în prezent exporturile către est, iar depanarea noilor lanțuri de aprovizionare este un proces foarte lent. Însă există deja o creștere semnificativă a cererii de transport către țările din est, potrivit Logist Today. În T2, numărul cererilor de transport din Kazahstan a crescut de 3,5 ori și din Turcia de 2,5 ori.

La rândul său, volumul traficului din Republica Belarus, comparativ cu primul trimestru, a scăzut cu 9%, dar acesta este un plus de 6% față de anul precedent. În același timp, transportul către Federația Rusă a scăzut cu 9%. Cererea a scăzut și în aproape toate direcțiile europene. Cu toate acestea, pentru perioada specificată, transportul către Turcia și Georgia a stabilit recorduri: +409%, respectiv +347%.

În trimestrul secund, tarifele pentru transport în Republica Belarus au crescut în termeni anuali cu 23%, dar a scăzut cu 3% faţă de T1. La rândul lor, tarifele au scăzut cu 9% în termeni anuali. Dinamica lasă de dorit: în aprilie s-a înregistrat o creștere de 18%, în mai s-a înregistrat o scădere de 5%, iar în iunie s-a înregistrat deja o scădere serioasă de 16%. Experții explică scăderea rapidă a ratelor prin închiderea direcției europene.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut