Comerţul Ucrainei cu celelalte state europene este afectat de situaţia tensionată din zonă, iar un prim efect resimţit de transportul internațional rutier este întârzierea cu peste patru ore la graniţa acesteia. Dat fiind că Ucraina se află pe locul al patrulea în rândul statelor extracomunitare de export ale Spaniei (automobile, maşini şi produse alimentare), dar şi cu o balanță comercială favorabilă produselor ucrainene importate în Spania, transportatorii care efectuează curse pe aceste rute se tem acum că situația s-ar putea agrava. 

Tensiunea politică de la granița Ucrainei și desfășurarea militară din zona sa de frontieră au afectat în ultimele luni desfășurarea normală a activității companiilor de transport spaniole care își desfășoară activitatea în Ucraina, menționează Fenadismer. Acestea se confruntă cu întârzieri în medie de peste patru ore la graniţă, mai ales că evită accesul în Ucraina dinspre Rusia și Belarus din cauza pericolului implicat de tranzitul prin aceste state.

Flota spaniolă de transport ocupă în prezent locul aş doilea în clasamentul european al transporturilor internaționale și are ca principale destinații țările UE (Franța, Germania, Portugalia, Italia și Olanda), pe lângă Marea Britanie. Însă există o activitate semnificativă a companiilor de transport spaniole şi către state precum Maroc, Serbia, Turcia și Ucraina.

Practic, Ucraina ocupă locul al patrulea ca țară de destinație în afara UE pentru exporturile rutiere spaniole, cu o creștere puternică în ultimii ani. Astfel, volumul de export de 390 de milioane de euro din 2017 a ajuns în 2021 la 630 de milioane de euro, deși balanța continuă să fie deficitară pentru Spania, importurile din Ucraina depășind cu mult exporturile.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare